Kategorier
Stockholm

+30° – när foto handlar om att överleva

Lagom dramatisk rubrik, kanske. Jag tål värme väldigt bra egentligen, men när dagens utflykt börjar med en halvtimme i en bastuvarm buss och när jag väljer brantaste trappan upp till Henriksdalsberget, då känns det!

Röd morgonrock

Natur och kultur är vad som gäller i dag, två guider och med en gammal klasskompis, Kent Å. som sällskap (och cirka 35 andra). Kan bara bli kul. Startar klockan 11 med en runda i Trolldalen, den skog som återstår sedan Henriksdalsbergets borgliknande bostadskomplex byggdes. Området reserverades för Österleden och räddades på så sätt från exploatering.

ICA Henkan

På platsen för vår gamla skola står nya Vilans skola. En bänk återstår men av skolbyggnad och utedass syns nästan inga spår. Vi passerar sen ödekyrkogården nedanför skolan. Här stod vi och kastade ner kastanjer med hjälp av pinnar och ”järnbumeranger”. Mina elever gillar också att samla de vackra bruna ”nötterna”.

Finnboda Varf var den stora arbetsplatsen och våra pappor jobbade här. Då och då var vi nere och tittade på sjösättningar. Pälsklädda damer försökte få ordning på ”Må lycka och välgång följa dig över de sju haven” och krossa en lyckobringande champagneflaska mot fartygets stäv. Ambulanssirener gillade vi inte, det betydde olycka på varvet och vi blev genast oroliga för att det var våra pappor som skulle hämtas.

Mörk gestalt

Vi avslutar på Kvarnholmen. Kvarnholmen står i tur att bebyggas och den stora stridsfrågan är den bilbro som ska ta bilister och andra trafikanter över till Nackasidan, från Kvarnholmens östra del. Man befarar att bron kommer att bli en smitväg och att det blir stor genomfartstrafik med buller och andra olägenheter. Dessutom hotas naturvärden på Ryssberget. Sista ordet är inte sagt men profitjägarna brukar till sist få som de vill.

Plåtar en hel del, sparar bilder av mer gatufotokaraktär till den här bloggen. Hoppas ni gillar dem.

Ett svar på ”+30° – när foto handlar om att överleva”

Stängt för kommentering.