Kategorier
Stockholm

Promenad runt flottans gamla holmar

Frukostgröten blir ett lyckat höftskott och starten på dagens gatufotopromenad är god. Får sällskap på bussen av en gammal elev, nu gymnasielärare. Tiden går. Pratar såklart skola nästan hela resan in till Slussen.

Nu är det slut på cyklar på ett tag (men jag lovar inget!)

Går från Slussen längs Skeppsbron. Valaffischer har som vanligt slitits ner och skräpar nu ner trottoarerna lite överallt. Ett polskt segelfartyg har precis lagt till vid kajen och landgången hissas ner. Vid sightseeingbåtarna är kön så lång att jag får ta en rejäl omväg för att komma runt den. Testar lite vimmelbilder, men de blir inte tillräckligt intressanta. Ute på Skeppsholmen är det också mycket folk och här köar man istället till caféerna. Stockholm visar sig från sin soligaste sida och skarvarna  sitter på sin plattform mellan dykdalberna utanför Kastellholmen och torkar sina vingar i värmen. Från Gröna Lund skriks det som alltid gällt när Insane, Fritt fall och bergochdalbanorna släpper loss i sina hisnande färder. Kikar in i Skridskopaviljongen och rundar sen holmen medurs. Här satt man då det var konserter på Grönan och man inte hade råd.

En tjej har klättrat upp på ett konstverk och blir ett själv när jag förevigar scenen

Fullbordar sen varvet runt Skeppsholmen, passerar Torpedverkstaden och kommer till Mindepartementet. När jag kastar ett slumpöga mot den senare byggnaden hittar jag skylten Fotografins hus. Betalar 50 kr och kollar på Margherita Spiluttinis ”Beyond nature – Constructions of Landscape”. Bilderna visar människans ofta brutala ingrepp i naturen och hur hon samtidigt använder stor skicklighet, intelligens och uppfinningsrikedom för att anpassa naturen till de egna behoven. Eller nå´t.

Ville peta in en schäfer, det var länge sen senast

Träffar sen ett par elever till, men från min nuvarande skola. De ska se terracottaarmén på Östasiatiska. Själv fortsätter jag förbi skogen av fiskespön vid Norrström, gös och havsöring står nog på önskelistan. Ser en liten abborre sprattla till på bron innan den krokas som levande bete och kastas i. Annars har jag aldrig sett någon få fisk här.

Gillar blurr, här är det brus så det räcker och blir över

Passerar Operan, Gustav Adolfs torg, Rosenbad och går under Centralbron mot Kungsholmen. Väljer att gå på norra sidan av Klara sjö, mot Blekholmsterassen och -bron. Tar en massa cityscapesbilder på det nybyggda bakom och bredvid Centralstation (kolla kommande bloggar för dessa bilder). Tar mig över till Kungsholmen och följer Fleminggatan upp till Västermalmsgallerian och där tar dagens promenad slut.

Lite lagom oskarpt

Forsätter såklart att ta bilder nere i tunnelbanan, ibland får man ju till något kul, eller till och med bra.

Sol, skugga och betong i böjar och bågar

Har lite tur med vädret, när jag sitter på bussen kommer en regnskur och när jag kliver av har regnet upphört. Å andra sidan är jag rätt svettig efter ett par timmars promenad i sensommarsol. Men någon jätteeffekt på wienerbrödskaggen har inte promenaden. Dags för diet?!


5 svar på ”Promenad runt flottans gamla holmar”

De borde ge dig lite extra semester så du har tid att vara ute med kameran, om inte annat för oss som nu har svårt vid att vänja oss vid att bara få din blogg om helgerna. Många fina foton. Gillar schäfern och den sista bäst. Och så bron så klart. Ha en bra helg! /Malin

Hej Matti! Tackar för senast! Gillar den från rulltrappan, den är bra fångad i ett skede där bägge damparen verkar ha något intimt att berätta.

Mvh/Peter

Tack, Malin. Extra semester vore ju skönt iofs, men jag behövs bland eleverna. Och det kan vara bra att jobba upp ett litet fotosug under veckorna så man håller ögonen öppna när man sen kommer ut under helgen. Ha en bra helg du med (hockeyträning kl 8, brrr)! /Matti

Tack för senast, Peter, och tack för kommentaren. Kul att du fastnade för damparens intima dialoger. I övrigt får man kämpa vidare med att hitta sammanhangen och interaktionen mellan människor, nu blev det igen för mkt ”en person i gatumiljö” för att jag ska vara helt nöjd. /Matti

Måste även ta en titt i den här bloggen, vill ju inte missa någon bild 😉 Fastnade mest för sista bilden, ljustriangeln som pekar ut killen/tjejen, vattnet som reflekteras i betongen och mycket mer. Väldigt stillsamt och rofyllt.
/Janne

Stängt för kommentering.