Kategorier
Stockholm

Gene´s Dream Street

Senaste fotoboken är som nämnts W. Eugene Smith´s Dream Street, The Pittsburgh Project. Han skulle tillbringa tre veckor i Pittsburgh för att ta hundra bilder till Stefan Lorants bok till stadens 200-årsminne. Smith stannade ett år och tog närmare 17 000 bilder! Materialets omfattning, och missbruket av amfetaminer och alkohol, gjorde att han aldrig fick ihop det magnum opus han eftersträvade. Själv såg W. Eugene Smith det hela som ett misslyckande, ett debakel.

Till sin onkel, Jesse Caplinger, skrev Smith: ”My own effort was destroyed through my own failure. Having fought through four years trying, I very bluntly could not work my way through the onslaughts with enough workable strength to complete it right… So, it´s a failure.”

Vet inte hur mycket det här paret har med just Pittsburgh att göra, men W. Eugene Smiths Pittsburgh project ville teckna ett porträtt av staden och alla dess olika sidor, människor, arbete och fritid…

I stället är det Sam Stephenson som i samband med en utställning av delar av det material som räddats, satt samman denna bok. I recensionerna nämns Dream street som W. Eugene Smiths ”ofullbordade symfoni”.

Kan rekommendera boken både för bilderna och för beskrivningen av en konstnär besatt av en uppgift.