Kategorier
Stockholm

Slussen igen

Har sett förslaget till nya Slussen. För många och höga hus på Stadsgården förfular vyn in mot Katarinahissen. För många filer på trafikleden mot Gamla stan. Det måste vara omodernt att kasta bort miljarder på en ständigt växande biltrafik. Jag tror mer på kollektiva trafiklösningar vad gäller innerstaden.

Hittar några kontraster i bilden ovan: åldern, glasögonen, kläderna och skorna.

Så det gäller att dokumentera för allt vad tygen håller. Miljön har jag dokumenterat, de bilderna finns i mitt Slussenalbum på Fotosidan.se.

Så nu dokumenterar jag folkströmmen, helg som vardag. Om än inte precis varje dag.

Bilden visar nya Slussen från Stadsgården. Katarinahissen skymtar bakom fula huskolosser under vilka trafiken leds. Saltsjöbanan syns också nere till vänster.

1961, läser jag i ”Centennium”, startar Riksförbundet för svensk fotografi ”en riksomfattande kulturhistorisk bildinsamling, dels från Sverige som i dag håller på att omvandlas, dels en bildsamling från det som var”. Riksantikvarien Gösta Selling skriver i Dagens Nyheter: ”Överflödet, på pengar och bilar, dagens gudomligheter, är det allvarligaste hotet mot vår kulturminnesvård av i dag. Det kräver ständigt mer utrymme, och tyvärr måste man nog konstatera att inget europeiskt land har så klen känsla för kulturminnenas värde som just Sverige. Vår stora rädsla är att inte vara tip-top, och för det kravet får oersättliga värden vika”. Hyfsat aktuellt än i dag, va?!

2 svar på ”Slussen igen”

Ska det vara en arkitekt som designar sånt där? Det ser ut som mina byggklotsar jag hade som barn, jag brukade lägga dem på det där sättet och låtsas att det var hus när jag lekte med bilar…..
Inget nytt under solen, liksom 😉
//Claes

Vad det än är, snyggt är det inte. Utan bara för att få ekonomi på bygget. Och över huvud taget, varifrån ska alla människor komma som ska befolka alla ytor?

Stängt för kommentering.