Kategorier
Stockholm

Tankar

Tankar

Tankar gör jag då och då, när jag tittar i någon fotobok eller går och ser en fotoutställning. Hoppas att det fastnar något i huvudet som hjälper mig när jag själv är ute och jagar bra bilder. Tänker tankar gör jag också. Ibland känns det som om det bästa vore att ta en total paus från offentligheten, det vill säga att inte kika så mycket vare sig på Flickr eller Fotosidan. Den här bloggen är inte särskilt offentlig, få som kikar in och ännu färre som kommenterar, så de yttre omständigheterna påverkar mig inte. Paus som sagt, för att dyka upp någon gång 2015 eller så, med ett par kanonbilder. Eller inte dyka upp alls! Bara plåta på bara, utan att publicera sig. Eller göra en bok. Eller plötsligt ha en egen utställning! Frågan är varför?! För nu är jag trött, vet inte vad jag är mest trött på bara.

Kanske ska jag bara dra mig tillbaka och läsa min tidning?!

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2012

8 svar på ”Tankar”

Gör det som Vivian Maier: Plåta mycket, då och låt dig hyllas sen!
😉
Skämt åsido. Jag vet ju inte heller vad exakt du är trött på. Men jag för min del kan bli trött på jagandet efter erkännande. Och då är jag ju inte ens någon fotograf som är tvungen till att permanent ropa efter uppmärksamhet för att tjäna sitt levebröd. Bara läsa den där artikeln på FS om marknadsföring gjorde mig trött. Skönt att få vara amatör.
Jag har kikat på viewbug och jag har kikat på fotoblur (inte flickr, för rörigt för min smak). Och jag känner bara att hetsen ökar och fotandet minskar. Då låter jag snabbt bli.

Jag tror din tanke med en paus är inte den sämsta, även om 3 år låter väldigt mycket. Dumt nog skulle man ju inte kunna se dina bilder då heller. Det var ju en liten nakdel minst sagt.
Själv tog jag en liten paus från FS och GF-poolen i synnerhet under sommaren (tror knappt någon märkte det), helt enkelt för att fokusera på mitt fotande i stället för eventuella tittare. Mycket gynnsamt enligt min erfarenhet.
Jag ser det mer och mer som en nakdel av alla dessa fotosidor att det hela tiden handlar om enskilda bilder. Det är så begränsande och lägger mycket press på fotografen. Allt ska vara ”wow”!
För min del får jag mer och mer lust att jobba med kollektioner, lite reportageaktigt kanske.
Det där förslaget du fick med att gå med på en kollektionspool låter ju också intressant. Ett sätt att bryta ”ettbilditaget-mönstret” och kan jobba mer tematiskt. Om jag var du så skulle jag nappa.
Eller så tar du din paus först. 🙂

Hur som helst, ha det bra!
/Katja

Tack för din kommentar som nog uttrycker precis vad jag känner och tycker, men är för trött för att formulera själv. Den tänkta pausen kanske inte omfattar den här bloggen, för den är det så få som kollar, så det är nästan samma sak som att vara osynlig 🙂 Och det är just fokus jag känner att jag tappar av att kika in på FS och Flickr, tycker fotolivet bara blir rörigt av det. Har väl mer Magnus Ugglas approach, ”varför ta livet av sig (=dö) när man inte får höra snacket (om mina bilder) efteråt” 🙂 Men kollektioner och serier är jag redan inne på, det tar ju ett tag innan man får ihop ett antal bra bilder som hänger ihop så under tiden kan jag hålla mig undan. Som sagt, en mycket bra kommentar som slår huvudet på spiken!

Pauser bra saker.
Jag känner då och då något liknande… som programmerare fanns det tillfällen då jag bara tröttnade på allt, åt hållet ”va’fan håller jag på med?” Så småningom lärde jag mig att det då var dags att ta lite semester, det brukade bli ett par veckor innan det började klia i fingrarna igen. Jag kan inte annat än förutsätta att jag kommer att genomgå liknande periodvis när jag plåtar.

Fast nu var det inte själva hantverket du verkar vilja ta paus ifrån… själv har jag kanske svårt att skilja hantverket från en viss måtta av exhibitionism, de har alltid gått hand i hand för min del, en paus från det ena blir en paus från det andra. Tänkvärt att se det på ett annat sätt!

Förberedde och tidsinställde morgondagens inlägg och funderade på om jag inte gillar efterarbetet med den tagna bilden bäst.Att beskära till en bra komposition, fixa en bra svartvit konvertering eller om det är färg, se till att det blir bra. Och då använder jag blott en bråkdel av de möjligheter som finns i t ex Silver Efex Pro, PS använder jag just inte alls. Kanske borde jag lära upp mig där?! Sen känns det ju bra när jag vet att jag tagit åtminstone ”dagens bild”, att jag kommer hem med något som är användbart. Men även då finns där en längtan efter att få börja jobba med den.
Jag plåtar ju så varierande saker så det finns alltid något att gå ut och söka efter. Ett schysst gatustilleben är inte att förakta!
Stort tack för kommentaren. Hade jag några till som kommenterade som du och Katja i dag, skulle jag vara fullt tillfreds med att bara sitta vid den här bloggen.

Ha, vad jag känner igen mig i det du sa där. Modernt mörkrumsarbete, det är ju halva grejen, en smula extra kärlek man ger bilden 🙂 . Hade jag framkallat med film och kopior själv på den tiden då jag plåtade med film (lääääänge sen) hade jag nog lagt mycket tid i mörkrummet.

Stängt för kommentering.