Kategorier
Stockholm

Tjejer bakom bästa bilderna

Tjejer bakom bästa bilderna

Vaknar till en regnig dag, perfekt för ett besök på Fotomässan i Älvsjö. Tar en timme ganska precis, från dörr till dörr. Väljer lättast möjliga bagage, har enbart Fuji X100 i fickan.

På väggen: Margareta de Langes ”Daughters”

Följer min plan strikt: kollar fotoutställningarna först. En hel del bra där: Thron Ullbergs svartvita fotografier, Elisabeth Tolls stilleben och porträtt á la 1600-tal (eller nå´t), Joe McNally´s bilder är ju kanon, fastnar för ”Ballerina in the hallway” och porträttet av Michelle Pfeiffer, ”Classic beauty”. Gillar också Margareta de Langes ”Daughters”. Macrobilder av John Hallman och Bifotos naturbilder får mig att fundera. Har ju tänkt tanken att köpa mig ett macro, men som med alla bilder på sittande, simmande och flygande fåglar, har man inte sett det mesta? Hur tar man de unika macrobilderna? Om man nu inte letar upp någon utrotningshotad art, eller, ännu hellre, hittar en ännu ej upptäckt.

Stockholmsbilder. Har ju ett gäng själv men det ligger inte för mig att skicka in dem eller att tävla i foto. Men man ska aldrig säga aldrig!

DN i världen, fotografer som Jan Grarup som ”med livet som insats” tagit starka bilder i Somalia. Roger Turessons bilder ”Flykten till USA”, Jonas Lindkvist från den ekonomiska kollapsens Island.

Som vanligt möter man män som flashar sina stora kanoner och som sneglar på min lilla apparat. Men när jag kikar upp mot Canons superteleplattform är där bara tjejer. Och när jag kollar Kulturens fotogymnasiums tredjeårselevers utställning är det mest tjejers bilder som fängslar: Johanna Ehlstons kaninporträtt, Belinda Morén, Nathalie Karlsson och Agnes Kern. Gillar också Freddy Perssons urbana fotografier. Berghs Nordic School of Photography, här är det Camilla Styrström jag fastnar för.

Träffar min polare Sven och får en trevlig pratstund om foto mest. Fullföljer sen min planering och besöker bokdisken. Köper Walter Hirschs ”Fotografier 1960 – 2003” och Robert Franks ”The Americans”. Den senare kanske man kan säga hör till vår fotobokskanon, det vill säga fotoböcker man bör äga, eller åtminstone ha studerat. Vilket jag inte gjort än.

Tar sen ett varv runt och det som intresserar mig mest är GoPro´s kameror. Ska kolla om jag kan ha någon användning för en så´n, trots att jag inte idkar någon fartfylld sport, vilket verkar vara kamerans främsta användningsområde.

Batteriet till fotomanicken tar slut och det är lite skönt att ha en anledning att lämna vimlet och åka hem. Passerar Årstaberg igen och tycker det ser ut att vara värt ett besök. Ett nedklottrat och skräpigt industriområde, härligt!

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2012