Kategorier
Stockholm

Blytons Fem-böcker ska bli ny filmserie

Blytons Fem-böcker ska bli ny filmserie 

Fem-böckerna om  Dick, Julian, Anne och George plus hunden Tim, var min favoritlitteratur på 1960-talet. Hade alla böckerna, men minns dem som 23 till antalet, Wikipedia säger 21. Alla blev stulna ur vårt källarförråd, tillsammans med ett gäng serietidningar. Eller om det var farsan som slängde dem. Minns att jag såg någon film redan då, men med böckernas karaktärer så starka för mig, var det svårt för vilken barnskådis som helst att göra dem rättvisa på vita duken.

Ung cyklist, Berlin
Ung cyklist, Berlin

Författarinnan Enid Blyton hamnade senare i dålig dager då hennes 50-talsformuleringar, i Fem stoppar spöktåget används exempelvis uttrycket ”svart som en nigger med sot”, inte längre var rumsrena. Eller beträffande jämställdhet mellan könen, i Fem på fotvandring ger Julian en kommentar till George: ”Du kanske ser ut som en pojke och beter dig som en pojke, men du är tjej i alla fall. Och oavsett om du gillar det eller inte, flickor måste tas hand om.”

Men i Fem gör ett fynd lärde jag mig vad en kökkenmödding är (en avfallshög från den senare delen av äldre stenåldern).

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2014

6 svar på ”Blytons Fem-böcker ska bli ny filmserie”

Vilket jobb 🙂 Och vilket jobb om femti år igen, när tidsandan sannolikt åter förändrats.
Som pedagog säger jag: diskutera med barnen vad de läser, istället för förbjud. Associerar till när någon förälder krävde att vi skulle såga ner skolgårdens två gullregn, ”de är ju giftiga”. Lär istället ungarna att de är giftiga! (Och utanför skolgården finns flera gullregn, och för den delen liljekonvalj.
Svalare i Berlin, vad jag förstår?

Finns ingen som helst anledning att ändra ”han” och ”hon” till ”hen”. Däremot kanske uttrycket ”han eller hon”, men det lär ju inte förekomma så himla ofta (jag har ju själv slukat böckerna när jag var grabb, och kan inte minnas att det uttrycket skulle förekomma nånstans).

Jag ser fram emot en filmserie av det slaget, kan bli riktigt kul. Med tanke på att Narnia-serien och Ringen-trilogin har blivit film utan alldeles för mycket ramaskri skulle jag inte bli förvånad om man lyckas göra något som inte går alldeles för mycket dagens värderingar emot.

Jag tror nog att det är en minoritet, förvisso högröstad, som ägnar sig åt att hack på sån´t här. Blir ett jäkla jobb annars att nutidsanpassa all litteratur och alla kulturyttringar.

Stängt för kommentering.