Kategorier
Stockholm

En givande promenad i skogen

Kommer ändå iväg ut i närskogen och går förbi Vargviken och Myrsjön. Hör några skrin och vänder ner till vattnet för att om möjligt se vad det är. Tre stycken gråhägrar tar varsin vända ut över vattnet innan de sätter sig i strandträden.

Ser ett rådjur med fina horn smyga undan. När jag ser det igen står det lugnt och betar omedveten om min närvaro och så låter jag det vara. En rödhake varnar smattrande, några som inte varnar är myggen som gillar det sumphål.

Det här är duvhökskog och jag ser några möjliga forensiska bevis på det. Vita fläckar av fågelbajs på buskarna under boet tyder på att det användes även i år.

rester- rester-#2

Ett stilla duggregn faller när jag vandrar vidare. Nötväcka, grå flugsnappare, talgoxar och en bofinkarna matande två flygga ungar. Nånting stort och ljust susar fram över trädtopparna där jag står. Ännu än häger är första tanken men när jag ska gå ner till sjön för att få det bekräftat ser jag den bara rumpan av en äldre dam som just tagit sig ett dopp. Bara att vända.

industriområde- kraschat- tank-

Går ut mot industriområdet som vuxit upp här och tagit ett av mina första kantarellställen. Korp, korp säger nåt stort och svart och flyger inåt stan.

selfie-i-bilruta

Här är det betydligt mer nedskräpat, ett lock från en ask Arbogapastej, bredbar, lyser klargrönt i mossan.

Strax är jag vid Krokträsken, tycker mig se två snatteränder i bortre änden av sjön. Ser inga vingspeglar á la gräsandhona och de är mer finspräckliga. Ser också svarta fjädrar längst bak på stjärten. Promenerar sen runt det mesta av motionsslingan och när den vänder tillbaka hör jag samma lite fiskmåslika gnällande pip som jag hörde nere i Tiergarten, Berlin för en vecka sen. Nu gav jag mig tusan på att försöka få se vad det är för fågel och till sist ser jag ett par duvhökungar flyga fram och tillbaka. Antar att de tigger mat, det tar nog ett tag innan de är skickliga nog att själva fånga sitt käk.

stubbe-

Det har blivit så mycket färg på senare tid att jag måste ha med något svartvitt.
Det har blivit så mycket färg på senare tid att jag måste ha med något svartvitt.

Möter ännu ett rådjur som inte riktigt tror på vad den ser utan tar några extra steg mot mig innan den kliver åt sidan. Således börjar denna naturpromenad som den började, med rådjur och duvhök. 11 km säger hälsoappen.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2015