Sovjetisk affischkonst

Spöade latmasken även denna söndag och tar mig via buss och färja till utställningen om sovjetisk affischkonst på Liljevalchs. Älskar det, det är så starkt och uttrycksfullt, en fascinerande kraft. Affischerna ingår i the Ruki Matsumoto Collection och det är utställningens kommissarie Mikael Stenberg som gjort utställningen möjlig. Mikael Stenberg trodde ett tag att han kunde vara släkt med de berömda konstaffischbröderna  Georgij och Vladimir Stenberg. Så var inte fallet men hans efterforskningar ledde så småningom via Stenbergs släktingar i Ryssland till Japan.

Att flera efterkommande konstnärer inspirerats syns nedan.

Det visas film som på sin tid hade ambitionen att skapa ett universellt bildspråk.

– Usch! hörs spontant från en fåtölj till en filmsekvens där fotografen klättrar uppför en fabrikskorsten med sin tunga, otympliga filmkamera i en koffert dinglande på ryggen.

Promenerar i skön höstsol till Valdemarsudde och gör några naturbilder. Upptäcker att sol inte är någon höjdare viss makrofoto, det är lätt att få utfrätta detaljer i bilderna. Besöker aldrig utställningarna utan håller mig längs stranden bland vass och storskrak.


Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018

4 svar på ”Sovjetisk affischkonst”

  1. Det såg ut som Trump på en av affischerna? Det var en del rysk affischkonst på Moderna också, och ryssar där och kollade. Affischkonsten verkar ok, annars har jag varit i Ryssland och kollat rysk konst. Mja

  2. Just den bilden visar att efterföljande illustratörer hämtat inspiration och formspråk från de sovjetiska affischskaparna. Nog finns det ryssar eller åtminstone exilryssar som är bra.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.