Kategorier
Stockholm

Dada-Vargen

Köpte ett par nummer av Kulturmagasinet Vargen för länge sen, det kom ut åren 1974-75. Har ett nummer kvar, det andra och mest intressanta lånade jag ut och fick aldrig tillbaka. I det numret skrevs det om konstriktningen Dada och deras så kallade antisuccér. Och det skrevs om Arthur Cravan, året och boxare med mera, och det är främst den texten jag saknar ur det utlånade numret. Främst om antisuccéerna, typ lägga ut usla bilder för att i värsta fall få noll lajks, i bästa fall få en massa kritiska kommentarer därtill. Googlar och finner:

Regild, Carsten / Rolf Börjlind (red.)

KULTURMAGASINET VARGEN. 1-8 (allt som utkom).

ansY18842

Hägersten 1974-(1975). 30×21. 132 s. + inklistrad plansch + inklistrat tidningsurklipp; 124 s; 142 s; 50 blad; 188 s; 98 s; 72 s; 198 s. Tryckta främre omslag, bakre kartongomslag. Upplagans storlek varierade kraftigt mellan 500 ex. (4, 8) och som mest 2000 ex. (3).

Vargen var en stencillerad tidskrift med material som tillställdes redaktionen gratis eller hämtades ur andra tidskrifter och böcker, såväl som teckningar och collage av Carsten Regild samt texter av Rolf Börjlind och Jan Olof Mallander (för de två första numren ingick Mallander och Olle Granath i redaktionen). Ett minnesvärt inslag i Nr 3 är enkätsvaren till fyra frågor som skickades till bl.a. Erik Dietman, Harry Schein, Allan Fagerström, Kjell Alinge, Lars Gyllensten, Kerstin Vinterhed, Torbjörn Säfve och Mikael Wiehe. Nr 4 utgörs av 49 kopior av ett kedjebrev på engelska, där man under parollen ”Occupy the brain!” bjuder in folk från hela världen att skicka in material (med ett första blad som återger texten på svenska), och Nr 5 innehåller bilder och texter som inkom från 24 länder, däribland svenska bidrag av bl.a. Jarl Ingvarsson, Bengt af Klintberg, Anna-Clara Tidholm, Ulf Lundell och Bruno K. Öijer. I Nr 6 är alla texter på engelska, även dem av Börjlind, Eric Fylkeson, Bruno K. Öijer, Bengt Emil Johnson, C F Reuterswärd, Ulf Linde, Olle Granath, och andra svenskar varav flera skulle bidra till Vargens utställning på Moderna Museet i November 1975. Nr 7 utgör katalog till utställningen (Moderna Museets kat. nr 132), och Nr 8 består av bidrag av besökare på utställningen, som framställdes på den tryckutrustning som fanns till hands där.

 4 800 SEK 

Mja, 4 800 spänn är det nog inte värt och i texten nämns ju inget om det jag letar efter. Ska leta efter det nummer jag äger, en på förhand rätt hopplös uppgift.

Kurt Schwitters.