Kategorier
Stockholm

Nynningen

Glömmer nästan bort att jag har biljett till Nynningen på Stadsgårdsterminalen. Strax innan kl 18 knallar jag ändå iväg mot busshållplatsen. Efter hundra meter märker jag att jag glömt plocka i linserna. Vänder tillbaka och fixar det. Bestämmer mig för att hinna med bestämd buss och gör det efter en hundra meters jogg. 

Tio minuter efter insläpp är nästan alla sittplatser tagna. Hittar en bänk där jag fördriver en öl och en timme och femtio minuter till spelningen med att lyssna på diverse progglåtar: Nationalteatern, Hoola Bandoola, November, Pugh, John Holm, ”Fåglarna flög häcken växte hög” ”Vi äro tusenden”  med flera.

Halv nio kör så Nynningen igång. Mycket tonsatt poesi av Majakovski med bland andra ”Det står på bron över Neva en man” och ”För full hals”.  I det senare numret plockas två unga tjejer upp från publiken. Särskilt den ena kunde alla texter och hette lämpligt nog Maja, kollade aldrig om hon heter Kovski i efternamn, polaren hette Garbo. 

Många i publiken var äldre än jag så det var kul att se några unga som inte är höger. De hade en nyskriven låt om hur det var att vara runt 18 år då och jämförde med att vara det i dag, formulerat som ett samtal med Greta Thunberg.

I ett av extra numret sjöngs ”Motstånd är det enda sättet att bli fri.”  Det är bara tillsammans vi kan stoppa brunhögerns attacker på demokratin. På basistens vänstra ben stod det för övrigt SD=RASISTER.

Vid Londonviadukten hade polisen stoppat en bil, ser att höger sidoruta är sönderslagen. Stockholm, skottdagen 2024.