Kategorier
Stockholm

Fullt upp

Från Henriksdal till Timmermansgården, regnet hänger i luften och jag hänger på låset. Så tidigt uppmärksammas jag av en utställare som identifierar mig som den just för tillfället ende besökaren. Snackar lite med fotoklubbmedlemmarna/utställarna Bengt, Kurre och Ingrid Blom Greder innan jag vandrar vidare mot Snövit och den guidade ölbryggeripromenaden. På Götgatan pågår en långsam demonstration ”Återställ kollektivtrafiken”. Får ett flygblad i min hand och ett argument jag absolut sympatiserar med är ”sen år 2000 har priset för att åka kollektivt stigit dubbelt så mycket som bensinpriset”.

Första halvtimmen av guidningen är inne på haket och vi får höra om mängden av bryggerier som fanns i Stockholm och på söder förr i tiden. Ett söder som var Europas fattigaste område. Vattnet var inte drickbart så folk fick dricka alkoholsvagt öl istället.

Guiden.

Vi stannar till vid lekplatsen Bryggartäppan vid Brännerigatan/ Bjurholmsgatan, där en gång Bjurholms bryggeri och bränneri låg. Byggnaderna blev sedermera fattigsjukhus och även sinnessjukhus vars mest prominente gäst var morfinisten Hermann Göring.

Sista stoppet jag är med på är den stora tegelkåken som bland annat rymmer Stalands möbler i dag, en gång Neumüllers bryggeri. Vandringen avslutas på Gröne Jägaren och slika bajensyltor bevistar jag inte.

Tuben till Galleri Hammar på Rörststrandsgatan där Knnart Olausson ställer ut Transcendent Echoes.

Jäkligt bra, om nu nån skulle få för sig att fråga mig.