Kategorier
Stockholm

Munskydd eller munkavle

Aftonbladet: I månader har vi bråkat om vad Sverige borde ha gjort för att möta coronapandemin. Nu får några av Folkhälsomyndighetens skarpaste kritiker istället blickat framåt: Vad måste Sverige göra nu?

Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi vid Göteborgs universitet, tycker att Sverige borde införa krav på att alla bär munskydd i alla offentliga inomhusmiljöer. Affärer, tunnelbana och liknande. (Jan Lötvall var en av de 22 forskare som skrev under den omtalade debattartikeln där Folkhälsomyndighetens medarbetare kallades ”tjänstemän som hittills inte visat prov på någon talang”.)

Folkhälsomyndigheten borde rekommendera att alla ska ha munskydd i trånga offentliga lokaler, enligt Stefan Hanson, pensionerad infektionsläkare och filosofie doktor i internationell hälsa.

– Vi behöver inte använda munskydd generellt, men när du är inomhus i trånga lokaler och på bussar. Då ska man ha munskydd, framförallt för att inte sprida smittan vidare. (Stefan Hanson var också en av de 22 forskare som skrev under den omtalade debattartikeln där Folkhälsomyndighetens medarbetare kallades ”tjänstemän som hittills inte visat prov på någon talang”.)

Anders Vahlne, professor emeritus i klinisk virologi, Karolinska institutet, tror att droppsmitta och kontaktsmitta bidrar till spridningen av coronaviruset, men att det på samhällsnivå är aerosolspridning som är viktig att stoppa. Alltså att viruset sprider sig via luftburna partiklar som uppstår när vi andas och pratar.

– Den positiva effekten av att ha munskydd upplever jag som mycket större än riskerna som Folkhälsomyndigheten hänvisar till, att man eventuellt skulle tafsa på munskyddet och riskera att föra smittan vidare på det sättet.

Anders Vahlne var en av de 22 forskare som skrev under den omtalade debattartikeln där Folkhälsomyndighetens medarbetare kallades ”tjänstemän som hittills inte visat prov på någon talang”. Han har också förespråkat att Sverige borde införa samma hårda karantänsregler som många andra länder i vår omvärld.

Det finska social- och hälsovårdsministeriet har kommit fram till att ansiktsmasker inte skyddar mot smittspridning i någon betydande grad, skriver det finska mediebolaget Yle. I en utredning har ministeriet tittat närmare på forskningsresultat samt internationella rekommendationer och olika länders riktlinjer för användning av ansiktsmask.

Alla motstridiga uppgifter, alla som tycker att de vet bäst, bidrar bara till att folk skiter i restriktionerna och därmed till ökad smittospridning. Munskydd eller munkavle?

Nu ska jag strax bege mig ut i kollektivtrafiken, utan ansiktsmask.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2020

2 svar på ”Munskydd eller munkavle”

Motstridigt! Munkavle, munskydd, lycka till i de munkavlelösas värld! Den är trevligast.

Stängt för kommentering.