Kategorier
Stockholm

Ellis Island

Att resa är en flykt. Vem av oss har inte en sorg att skingra eller ett bekymmer att skaka av sig?

George Sand

Inleder dagen med att kila upp till Duane Reade Pharmacy och hämta ut penicillin till sjuklingen på rummet. Frukost och en lur för att kl 11 ge oss iväg till Manhattans sydspets. Knallar ner till Battery Park via Hudson River Park och färjan till Ellis Island. Våra New York-pass är på sista dagen och funkar fint men det är ”airport security”-kontroll innan vi kan kliva ombord.

Vi bryr oss inte om att kliva av vid Frihetsgudinnan utan lämnar fartyget där immigranterna klev av för drygt hundra år sen. Trampar ihjäl några fläckiga kineser och kollar inristade namn på decenniers immigranter.

Fläckig kines, död.

Muséet är väl inte riktigt så intressant som förväntat. Mest skärmar med text och bild samt en del föremål. Ett fåtal gamla foton ger en bättre bild av hopp och förtvivlan hos rader av folk från Europa and elsewhere.  Samtidigt anar man ändå en historiens vindpust med tanke på alla människoöden som passerat nålsögat eller avvisats. 

Vi anser oss förtjänta av en öl på the View at Battery Park. Som vanligt vill de ha 15, 18 eller 20% i dricks.

De svartvita bilderna i inlägget är för övrigt gjorda med den så kallade semesterkameran.

911 Memorial Museum har stängt tisdagar, en besvikelse. Fyller på depåerna med varsin croi och cappe på Épicerie Boulud i Oculus. Traskar sen den lång vägen tillbaka och upp längs diverse gator och avenyer. Det blåser en svalkande vind, skönt efter en glassig dag.

Checkar in på Beer Authority och får i oss kvällsmat klockan kvart i åtta. Två gånger beef chili och varsin öl, får langa upp en dryg 700-ing. Tur att det bara är ett par dagar kvar. Nosar på nytt stegrekord, hej vad det går. Får ihop 23 572 steg, det fattas 398. Gnissel i höft och vänster lårs utsida. 

2 svar på ”Ellis Island”

Stängt för kommentering.