Kategorier
Stockholm

Norrköping och Sthlm

Whitneys New York City. Gillar spökgestalterna!

Styret i Norrköping med moderaterna i spetsen är på väg att avskaffa kulturen i staden.

Vid årsskiftet kommer kommunpolitikerna i Norrköping inte längre att behöva oroa sig för att hålla armlängds avstånd till institutioner och konstutövare. För då finns inte längre något att hålla avstånd till, eftersom kommunen avskaffat kulturen. Det liknar en dålig satir, skriver Stefan Jonsson.

Norrköpingsmodellen förenar den näringslivsanpassade kulturpolitik som präglat moderatstyrda Nacka med den auktoritära linje som prövats i Sölvesborg. Så här ser blåbrun kulturpolitik ut i praktiken: en syntes mellan en nyliberalism som tar hänsyn bara till kultur som kan mätas i siffror och en nyfascism som tyglar konstens och kulturlivets kritiska röster.

Följderna? Norrköpings stadsmuseum blev 2021 årets svenska museum för sin granskning av nazismens historia i staden och sin ståndaktiga hantering av den våg av hat och trakasserier som kom från SD-politiker och antisemiter. Stadens kulturchef Maria Modig var glasklar i sitt försvar av museets autonomi. Nu får de sina straff.”

I Stockholm slukar hyran en så stor del av anslaget att Naturhistoriska Riksmuséet måste stänga på grund av att de inte har råd med underhåll av lokalerna där takputs riskerar att falla ner i huvudet på besökarna, Nationalmuseum har inte råd att vara kvar i sina nyrenoverade lokaler. Blåbrun kulturpolitik!

Ett svar på ”Norrköping och Sthlm”

Stängt för kommentering.