Kategorier
Stockholm

Lördagsgodis för gatufotografer

Halvmaran Stockholmsloppet går i dag och jag antar att en hel del gator är avspärrade runt om i stan. Inte kul när man vill kunna gå fritt och gatufotografera. Tar bland annat därför tunnelbanan in till city. Största anledningen är att jag har fullt på hårdisken i min iMac och behöver en ny extern. Den köper jag på m-zone Kungsgatan. Köper till ”service för dataåterskapande”, tre år för 299:-. Vill vara garderad att återfå bilder vid eventuell krasch.

Mer traditionellt gatufoto, men ändå

Konsumenten inom har nu vaknat och jag börjar nu sökandet efter lämplig fotobok för inspiration och bekräftelse. Fotoantikvariatet visar sig endast ha öppet 12-18 på vardagar så jag lufsar längs Brännkyrkagatan mot Slussen och fortsätter bort till Fotografiska. Sandy Skoglund och Pieter ten Hoopen ställer ut sen i går och det är kö en bit nerför trappan utanför. Jag har ju medlemskort  och går förbi alla människor in i bokhandeln.

Ja, vem är hon egentligen?

Efter lite letande hittar två utmärkta (visar det sig) böcker: om Andre Kertesz ur Phaidons serie, och Elliot Erwitt´s New York. Bekräftelse, skrev jag ovan. Utan att på något vis förhäva mig så är jag Kertesz när jag fotograferar trappor, parker och vyer respektive Erwitt när jag mer håller mig till rena gatumiljöer (viss generalisering här). Min bild ”Flickan och Annie L” är mer Erwitt än Kertesz. Har bara hunnit bläddra i böckerna, men ser särskilt fram emot att kolla närmare i Elliot Erwittboken.

Shape up! – Ska försöka!

Behöver med mitt kort inte köa för att betala entré så när bokköpet är avklarat tar jag en sväng in till Sandy och Pieter som delar utrymme i entréplanet. Två helt väsensskilda fotografer och utställningar. Pieter ten Hoopen visar ensamheten i storstan i sina nattliga stockholmsbilder medan Sandy Skoglunds bilder är en underbar orgie i färg och photoshopinfall. Jag gillade båda mycket. Gå och se själva!

Gillar att fota genom fönster eller i speglar

Tycker jag får till en hel del roliga bilder själv. I den här bloggen visar jag ju min experimentella och lekfulla gatufotografi och hoppas att de gatufotografer som hittar hit lämnar en kommentar innan de fortsätter vidare. Tycker också att det är kul att fotografera på utställningar, särskilt de på Fotografiska.

Från Pieter ten Hoopens utställning

Fick till en i mitt tycke rätt skaplig combo:

”Maybe Babies” heter Sandy Skoglunds bild, närmast

A Real Baby

Tror bebben håller med, och då är vi två!

På vägen tillbaka till Slussen hittade jag ett motiv att leka med och redovisar detta resultat. Här är det en till innehållet riktigt klurig spegling.

Wash-´n´-Go

Eftersom det är lördag avslutar jag med en typisk lördagsbild.

Tom påse

Tack för sällskapet, hoppas ni tyckte det var mödan värt. Vänligen kommentera, då känns det mer motiverande att ge sig ut igen.

Hälsningar /Matti

2 svar på ”Lördagsgodis för gatufotografer”

Tack, Malin. Tycker också att det blev en bra serie med varierat foto. Såg att Pieter t H-bildens kala huvud också passar bra till bebisfotografierna. Wash´n´go petar jag in i GF, ligger i Uttryck f n. Tack för en uppmuntrande kommentar, Malin. /Matti

Stängt för kommentering.