Kategorier
Stockholm

Gatufoto Slussen #1

Slussen är som alla gatufotografer i Stockholm vet, en guldgruva. Många är vi som varit här med våra kameror, analoga som digitala. I denna ruffiga, förfallna betongmiljö finns det  folk nästan varje timme på dygnet, då det är en knutpunkt för  pendlare från Nacka-Värmdö, resenärer med Saltsjöbanan och de som kommer söderifrån med gröna linjen och byter till röda. Folk rusar till sina färdmedel, eller står och väntar på desamma. Andra möts här för vidare äventyr ute på stan eller i förorten, några ska till djurgårdsfärjan, andra ska träna kampsport. Två fina trappor leder upp till gula respektive blå gången och mycket spännande händer om man ger sig tid att vänta. Ljuset är magiskt på sina ställen.

Tycker det här är en busskö med skaplig variation, vimmelbild typ

Själv passerar jag har varenda dag på min väg från Orminge till jobbet på Enskedefältet. När jag åker in för att gatufotografera startar jag oftast mina promenader här, om jag inte tar tunnelbanan till någon avkrok och går tillbaka hit, eller hoppar av hållplatsen innan för en södersväng.

”Just passing by”, en gammal goding

Det finns mycket att hämta ovan jord också. Slussplan och Södermalmstorg vimlar ofta av folk och strömmingsvagnen har sina fasta besökare och ibland finns där en souvaskiosk. Bänkarna erbjuder utmärkt solbad med suverän utsikt över Saltsjön och Katarinahissen är ett gammalt landmärke som ”måste ses”.

När jag lyckats lokalisera fler av mina Slussenbilder, kommer ett nytt inlägg. Så höj bevakningen!

4 svar på ”Gatufoto Slussen #1”

Just passing by var ju en höjdare, måste jag säga. Jag har funderat länge på att lägga lite mer tid på slussen, men samtidigt brukar jag undvika ställen som är sönderfotograferade. (Det värsta jag vet är att stå på en plats och i bakhuvudet se nästan identiska bilder någon annan redan tagit). Nåja – så länge man kan slänga in några spännande typer i bild kanske det går att få till något eget.

Ska bli kul att se fler bilder, Matti. Bevakningen härmed höjd!

”Just passing by” är en av mina tidiga bilder. Ägnade mycket tid åt Slussen ett tag, både folk och förfall. Men som du säger, och jag också, har många varit där och fotograferat så det hänger alltmer på att hitta typer att kasta in. Har utrymmesproblem på hårddisken f n, och har dålig koll på var slussenbilderna ligger. Vi får se om de dyker upp.
Åker in strax och köper ännu en extern hårddisk. Sthlmsloppet sabbar annars det mesta av gatufotot i dag då det blir svårt att röra sig som man vill. /Matti

Håller med Jimmy, just passing by är verkligen bra. Lite reklamkänsla över den. Gillar även pavarotti-lookaliken som kikar upp mellan passagerare (såg honom bara på FS dock). Alltid inspirerande hög standard hos dig. /Malin

Undrar om det inte var ”Just passing by” som satte igång mig som gatufotograf?! Pavarotti är en kund till Strömmingsvagnen på Slussplan, som jag plåtade bakifrån/nerifrån/genom. Har man inga nya bilder för tillfället, får man påminna sig de gamla och skramla ihop till ett tema. Tack för att du kommenterade. /Matti

Stängt för kommentering.