Kategorier
Stockholm

Årets bilder #5 – Gatufoto i färg

Många tycker att gatufoto är synonymt med svartvitt. Antar att det är för att de gamla mästarna hade svartvit film i sina kameror. Nutiden är dock digital och i färg, jag tror inte det är många som fortfarande sitter och tittar på svartvit teve. Men visst, en del bilder blir bäst i svartvitt, medan andra kan och bör behållas i färg. Några till och med både och.

Street Photography Now” är en relativt nyutkommen bok jag tycker är en inspirationskälla för moderna gatufotografer. Här dagens finns gatufoto – mest i färg men även i svartvitt.

Bilderna i det här inlägget visar hur jag fortsatt leka med kort skärpedjup, med kompositionen och med motiven. Gillar att låta det för gatufotot så viktiga mänskliga inslaget blott skymta eller anas, som en diffus gestalt i bakgrunden, i en spegling eller som en skugga.

Eller som här där hon sitter i ett hörn och nätt och jämnt kan skönjas i det svarta.

Här uppe i övre bildkant syns ett ansikte och en överkropp bland en massa färgfält och detaljer av en rulltrappa.

En skugga passerar på väg mot tunnelbanan, reflekteras hastigt i en blå ståldörr och är sen borta.

Vågar inte avge några fotografiska löften, men mer färg kommer det att bli. Mer oskärpa, mer svärta, mer svartvitt. Och mer lek och experiment. I den här bloggen. På Fotosidan blir det nog även fortsatt mer sparsamt och glest mellan publiceringarna. (Och jag har några ”årets bilder” kvar men får ju döpa om dem till ”Bilder 2010” från och med i morgon).

Gott Nytt År tillönskas alla ”Fotospårs” trogna besökare.

4 svar på ”Årets bilder #5 – Gatufoto i färg”

Nutiden må vara digital men även dåtiden var i färg, Matti ,-) Och nej, jag tittar inte på svartvit teve – förutom när programmet är i svartvitt. Älskar det. Ja, jag har en digitalkamera men jag fotograferar inte i färg bara för att den kan. Jag utgår alltid från svartvitt, ser motivet/händelsen och därmed bilden så innan den är tagen, och konverterar alltså inte. Men visst finns undantag och jag ratar inte färgbilden utifrån någon princip eller skola.
Jag tror jag har kommenterat åtminstone 3 av bilderna tidigare. Det är intressant att se samma bilder i en annan kontekst! I det här fallet blir det helt klart 1:an som får min odelade uppmärksamhet. Skål tamejfan!
/tim

Du har nog kommenterat allihop men det är kul att visa dem samtidigt. Själv kör jag färg (grön starr?) på ena ögat och svartvitt (grå starr?) på andra. Det jag egentligen vänder mig mot är det inskränkta – det ska vara si eller så. Leica hit och svartvitt dit. Lustigt att det inte finns inom måleriet. Inte så många som målar i svart vitt, även om de säkert finns. Men nu lämnar jag nog de redan publicerade bilderna från i år åt sidan och visar nya opublicerade bilder i kommande inlägg.
Kör en vit nyårsafton och kollar på junior-VM, Canada-Sverige. Var ju ute härom kvällen och klarar mig utan öl denna afton. Får returnera din skål med ett glas mjölk.

Stängt för kommentering.