Kategorier
Stockholm

Pass&kram

Jisses! Det var snabbt. Från kl 10.35 måndag förmiddag till kl 15.29 tisdag eftermiddag. Nya passet klart för avhämtning. Bra! Det ger en anledning att trotsa värmen och bege sig.

Snitslar en bana: Nacka strand (passet), Götgatsbacken (kolla ny pocket), Hornsgatan/Franzéns (kolla Moskvautställningen) och sen Kungsan (Pridefesten).

Han har koll på vovven

Att hämta ut passet gick i en blink. Pocketshop, Götgatsbacken nästa. Har läst en hel del under sommaren: ”Urban safari”, Bobo Karlsson beskriver olika storstäder han besökt. Eric Niva om fotboll, Jan Guillou ”Ordets makt och vanmakt”,”Leoparden i solen” av Laura Restrepo, och efter Keith Richardsbiografin fortsatte jag med en biografi om Tom Waits, ”Lowside of the road”, de är polare för övrigt, Tom och Keith. Charles Bukowski dök upp i Waitsboken och jag läste en biografi om honom också. ”Min kamp 1” av Karl Ove Knausgård, började jag på i Manchester, läste ut den hemma. ”The Imperfectionists” av Tom Rachman. I bokhyllan finner jag en bok om apachehövdingen, den mytomspunne, Geronimo, av Peter Glas, ännu en av H P Lovecraft, skräck-/fantasyförfattare på 1920-30-talen,  mästare i att stapla otäcka adjektiv, Herman Hesses ”Knulp” och Richard Brautigan ”Gräsmattans hämnd”. Hoppsan, många böcker här. Köper iaf en diktsamling av Bukowski och Nick Kent´s ”Apathy for the Devil”.

På en dammig hylla i min bokhylla vilar Birger Jarl i en sönderlekt modell. Notera aktern som här syns i sin ursprungliga, vackra, skepnad.

Läser i DN att Birger Jarls dagar som kryssningsfartyg är över. De nya internationella reglerna för sjösäkerhet innebär en skärpning och Birger Jarl med inredning av mahogny och mässing klarar inte kraven. Med den K-märkning fartyget fick 2010 får man inte göra de ändringar som krävs i nya regelverket. Varför bryr jag mig? Jo, Birger Jarl är byggd på Finnboda Varf, bland annat av min far. Och vi är årsbarn, Birger och jag.

Lugn och ro på Franzéns, och fina bilder att titta på

En parentes. Jag går ner och kollar ”Moskva” på Frantzéns. Säger bara: MISSA INTE DET! Kanonbra bilder!

Vita skjortan och 144:an var bekanta sen tidigare

Tar Västerlånggatan genom gamla stan. Brandkåren rycker ut och svänger in med fyra bilar på yttre borggården. ”Falsk alarm,va?” frågar jag en vakt. ”Ja, det är nog bygget som dragit igång det. Men det är ju bra att det fungerar!”

Alla känner en transperson

Högvakten på borggården har ett sjå med att hålla turisterna utanför ”linjen” som inte är särskilt tydlig där den går bakom kanonerna. Typ en dubbel stenrad. Tar mig nertill Pridefesten i Kungsan. Bjuds på ett mellanmål av Wasa, persikokompott med müsli. Efter att ha visat väskan tar jag en rundtur. Soligt, gassigt men ett vackert skuggspel under körsbärsträden.

Busshållplatsen

Stannar inte länge utan tar ganska omgående buss 2 till Slussen. Plåtade lite inifrån och ut och lite annat också.

Gillar idén med spegeln, men inte utförandet

Flicka med voffsing

Ner i mörkret och till motorvägsbussen hem. Har ju två böcker att läsa!

4 svar på ”Pass&kram”

Tack för reklamen Matti! 😉 Kul att du letade dig dit så snabbt, men det innebär väl inte att du skippar den 21:a? En skön samling Matti-bilder! /Malin

Du, jag var där t o m före er, i måndags 🙂 Och efter att ha sett era alster, får vi nog ta och snacka om mina bilder en annan dag. Riktigt bra, Moskva! Klart jag kommer den 21:a.
Körde X100:an i dag också med nya inställningar inhämtade från FS magasin. Bl a med bildvisningen avstängd=snabbare fotande, autobländare och auto-ISO, men det senare vet jag inte… Fick ett gäng överexponerade bilder sedan kameran inte hunnit mäta ljuset när jag växlade från mörk miljö till ljus.
Tack för kommentaren!

Som alltid ett gäng schyssta bilder.
Tänka sig att farsan din var med och byggde kryssningsfartyget Birger Jarl. Och det var den båten som jag för första gången åkte till Åland, 14-15 år gammal. Det var en resa som jag trodde skulle bli den sista , ett jäkla oväder gjorde att allt löst for omkring och man delade ut spypåsar till folk. I dag är det viss skillnad, då båt nu ett flytande kvarter med galleria.
Det där med en fika får nog bli vid att annat tillfälle. Det här med flytten har tagit både på krafterna och tid.
/Sven

De var härliga på sin tid, de gamla Ålands- och Finlandsbåtarna. Förutom Birger Jarl minns jag Aallotar, Ilmatar, Bore I och Bore III. Svea Jarl minns jag för att vi före jungfrufärden var inbjudna till visning av fartyget(1962). Förmodligen såg vi även sjösättningen. De gungade bra, minns jag också. Särskilt om man ställde sig i aktern. Köttbullar och potatismos med brunsås var standardrätten, medan man iakttog horisontens försvinnande och uppdykande ur och i fönstrens blickfång.

Stängt för kommentering.