Kategorier
Manchester Stockholm

Counter jytky

Man snappar upp ett och annat i tidningarna. Somt är viktigt, angeläget, en hel del är rent förjävligt, annat är mest lite roligt.

Läser i DN om finska presidentvalet. I fjol tog öppet flyktingfientliga och islamofobiska företrädare tunga riksdagsposter. Partiledaren Timo Soini talade då om att han åstadkommit en ”jytky”, en stor explosion. Inför presidentvalet talas om en ”counter jytky”. De nationalistiska kandidaterna blev bortröstade och valet stod mellan de grönas Pekka Havistö som med stöd av Pekka-kampanjen, där bland andra tidigare politiskt ointresserade ungdomar engagerade sig, nästan rådde på samlingspartiets Sauli Ninistö.

Läskar sig 

Det har varit liv om skolorna i Sollentuna som satsar på framtidens läromedia som datorer och iPods. Allas vår skolminister gick i taket och fick stöd av några kolumnister som inte heller satt sig in i frågan utan trodde att penna och papper för alltid var borta från nämnda skolor. De hade inte uppfattat att eleverna i år två får penna och papper för att skriva bokstäver för hand för att pedagogerna tycker att barnen först då är motoriskt mogna för detta. Erfarenheter från andra skolor är bland annat att barnens berättelser blev längre när de slapp krångla med krumelurer.

Poet med sällskap 

Mer om utbildning. Sir Alex Ferguson, Manchester Uniteds mångårige manager intervjuas i Aftonbladet 5 februari. ”Vilka faktorer i ditt liv har varit viktigast för din framgång? Bra lärare! När jag gick i skolan hade jag en fantastisk lärare som inspirerade mig. Det är en lärares roll: att inspirera dig.”

Nu är inte jag lärare utan fritidspedagog, men jag har sett min uppgift just så, att väcka barns intresse. Lärandet går så mycket enklare då. Kan vi göra lärandet i de låga årskurserna lustfyllt ser jag inga begränsningar i vad barn kan lära sig.

Hans Möller, pensionerad lärare från Ellen Key-skolan i Spånga citerar Ellen Key i en insändare i DN 3 februari: ”Det kommer inget förnuft i skolfrågan förrän vi inser att skolan inte har någon annan uppgift än att utveckla varje enskilt barn enligt dess egna förutsättningar.” Han nämner en modern filosof, Martha Nussbaum, som pekar åt samma håll. ”Skolväsendet i hela världen styrs av nationernas och enskildas kortsiktiga vinstintressen och bortser från konsten och humaniora, det som gör oss till fullvärdiga demokratiska medborgare som kan förstå andra människor och deras tänkesätt, säger hon och anser att vi är på väg att producera en generation av nyttiga maskiner. Det är som en smygande cancer, långt farligare än den nuvarande finanskrisen.” Mer om Martha Nussbaum här.

Manc-myller

Carsten Jensen gillar jag. Hans ”Vi, de drunknade” är en riktigt bra bok. I DN 1 februari recenseras hans reportagebok ”Ut. Upptäcktsresor 1978-2010”. Han har hittat några poäng: på tal om talibanernas kvinnoförtryck undrar han varför många européer vill stifta lagar mot burka men inte mot prostutution. Få se om jag får råd att köpa boken.