Kategorier
Stockholm

Färg eller konvertera till svartvitt?

Färg eller konvertera till svartvitt har jag skrivit om tidigare. Men ibland blir det problem. I nedanstående bildpar har båda varianterna sin absoluta charm, tycker jag.

Men kanske ändå att färgvarianten vinner?

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2012

6 svar på ”Färg eller konvertera till svartvitt?”

Sånt där är fascinerande varje gång, speciellt just de här bilderna där det inte känns så självklart vad det ska vara… I mina ögon blir det helt olika bilder; i just det här fallet ger det svartvita mycket mer fokus på fönsterbilden, i färgvarianten vandrar mina ögon runt och tittar på resten mycket mer. Kanske känns den svartvita varianten plattare på något vis, så man kan säga att färgen ger mer djup?

När jag tittade jag lite längre noterade jag ansiktet upp till vänster… det ser ut som att det tittar åt vänster, och då blir fönsterljuset som ett hängande hår i kubistisk eller incastil. Lite skoj, var det något du såg?

Ett färgfattigt motiv, sådana brukar vara bra kandidater för svartvitkonvertering. Men här är det nog en fördel att behålla färgen, den ger en extra dimension som bilden växer av tycker jag.
Den svartvita varianten är en aning mörkare i skuggorna, kanske den skulle matcha färgvarianten om du lättade upp dem lite.

Ha det gott! /Thomas

Det är ju precis som du säger, att ett relativt färgfattigt foto gärna lämpar sig för svartvit konvertering. Men inte alltid! Ska kika på upplättning av den svartvita. Tusen tack, Thomas!

Även ansiktet är ju lite förvrängt. Kan inte säga att det var något jag såg utan jag gick på fönsterljuset. Jag tillskriver dig den upptäckten 🙂 Som jag skriver i bloggen, så håller jag med om att färgvarianten vinner detta slag, trots att motivet och färgskalan borde tala för svartvitt. Tack för kommentaren, Richard!

Spännande, jag ser fler ansikten.
Visst är bägge varianterna bra, men för min del får nog trots allt färgbilden ett litet övertag.
Hälsar /Claes 🙂

Stängt för kommentering.