Kategorier
Stockholm

”Samlar idéer och uppslag”

När jag för några blogginlägg sedan skrev att jag samlar idéer och uppslag menade jag att jag går och ser en och annan utställning och att jag tar en återkoll i mina köpta fotoböcker. Dagens returtitt är i Elliot … får göra ett snabbt brejk här, min tvättmaskin löper amok i badrummet. Den gör så när den vibrerat sig ur position och plötsligt står väldigt ojämnt. Elliot Erwitt´s New York, är det jag kikar i. Lite Erwitt har nog fastnat i min skalle, inga jämförelser i övrigt. Dagens bild har inte heller jättemycket med Erwitt att göra, fast kanske ändå om jag konverterat den till svartvitt.

Kvinna-på-buss,-färg

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2013

2 svar på ””Samlar idéer och uppslag””

Köpte en bok av Erwitt nyligen på Louisiana: ”KIds”. Ofta till synes enkla bilder men med det lilla extra. Synd bara att boken är så liten. Lite större foton hade inte varit fel.
Åkte egentligen till Louisiana för självporträttutställningen de hade. Jag var väldigt överraskad över att hitta Martin Parr bland konstnärerna. För mig var han bara ”den som visar hur fula turister är”, med öppenhet visserligen för betraktaren att dra sina egna slutsatser. Men inte funderade jag mycket över vad han själv tänkte mer än så. Och så tog han, som jag nu fick veta, bl.a. självporträtt, och plötsligt får jag en helt annan tillgång till hans tänk.
För att söka inspiration är det kanske bäst att inte fastna i en genre kom jag fram till. Eller en viss konstform överhuvudtaget (om jag nu inte visste det redan innan, men man glömmer det ju lätt om datorn törstar efter nya bildfiler).
/Katja

Erwitts ”Kids” har jag inte sett, men eventuellt hade dagens bild passat bra till den boken.
Jag hade också blivit överraskad om jag funnit Martin Parr bland självporträttskonstnärerna. Hoppas mycket på fotoutställningar i Berlin. Gatufotogenren blir ju svårare och svårare ju längre man håller på, i den mening att man ställer hårdare krav på gatufotografiet. Och det de gamla hjältarna plåtade, livet på gatan, finns ju inte längre. Nu levs livet bakom låsta dörrar. Och då är man ju hänvisad till nytänk, eller alternativtänk. Kanske går man in för arrangerade foton, där man ber någon okänd posera i en viss miljö. Har ingen aning om hur det skulle fungera men jag tänkte tanken i morse när jag passerade en busskur på vars utsida en reklamblaffa med ett ansikte och ett öga (eller om det var två) och jag tänkte att man skulle låna ett nylle av någon där och låta det kika fram till hälften bredvid reklamansiktet. ”Problemet” är att det inte längre är ett gatufoto, eller s k candid, men det kan bli ett bra foto ändå. Och då är man ju lite närmare andra konstformer, tycker jag, där det är vanligare att man konstruerar bilden.

Stängt för kommentering.