Kategorier
Berlin

Berlin är en tung stad

Berlin är en tung stad

Sothönsen grälar högljutt men osynligt i Sprees svarta  vatten. Berlin är en tung stad, än tyngre när det är mörkt. Sönderbombat under kriget och återuppbyggt igen. Mycket är kopior av det gamla, annat är nytt och avvikande. Många pampiga byggnader med massiva pelare och andra klassiska byggnadsdetaljer.

Murdetalj
Murdetalj

En underbar stad att flanera i, du blir ständigt överraskad. Berlin  är också i mycket synonymt med Europas historia. Tyskland är och har varit en maktfaktor i vår världsdel.

Pelare
Pelare

Vill du inte gå, finns ett mycket väl utbyggt nät av U-bahn  och S-bahnlinjer. En dagsbiljett ger enorma möjligheter. Svensken Alfred Grenander är arkitekten bakom flera av Berlins U-bahnstationer, ett par broar och lite till.

Den gamla bron
Den gamla bron

Funderar över det tyska kynnet. De cyklar men utan hjälm, veganrörelsen känns stark men de röker i större omfattning än hemma. Det verkar inte finnas några regler för hur man möter och passerar varandra på gatan, ingen håller till höger som i Stockholm.  Känslan är en individens frihet och personligt ansvar, jag gör som jag vill, ingen ska tala om för mig hur jag ska leva mitt liv.

 

 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2014

2 svar på ”Berlin är en tung stad”

Kanske ingen som ska tala om för dig hur du ska leva/göra/vara. Men de gör det, högre och tydligare än i Sverige om någon tycker att ingen ska tala om för honom/henne att man inte rakt ut, önskat eller ej, får säga vad man vill. 😉 För regler finns det tillräckligt av.
Att du slapp det har väl med din tillvaro som turist och icke-tysktalande att göra.

Stängt för kommentering.