Kategorier
Berlin

Oplanerad sightseeing

Duschar kl 7, är nere på frukosten strax klockan 8 Då är det redan full fart men jag hittar ett bord. Croissanter är semesterfrukost för mig och det blir tre små denna morgon. Yoghurt, fika och juice och lite till. Valuta för €13? Nja.

Ger mig iväg strax efter klockan 10. Följer floden Spree en bit, turistbåtarna avlöser varandra. En kör nästan över en liten sothöneunge men den spolas åt sidan och klarar sig. Mycket betong och glas i de här myndighetskvarteren.

folk-glasvägg-(1-av-1)

Det blir lite oplanerad sightseeing denna dag. Passerar nära Brandenburger Tor och tar en turistbild där även statyn Siegessäule syns. Rena slumpen gör att jag hamnar vid p-platsen varunder Führerbunkern låg. Lite regn tvingar ner mig i underjorden vid Potszdamer Platz U-bahnstation. Tar några skapliga bilder här innar jag letar mig till Martin Gropius Bau som för närvarande har en utställning om Fassbinder. ”I would like to build a house with my films. Some are the celler, others the walls, still others the windows. But I hope in the end it will be a house.” Fascinerande snubbe, mycket kreativitet och känsla där.

silhouettes-#3-(1-av-1)

Varmt men molnigt tack och lov, det gör promenerandet behagligare.

skallig tjej (1 av 1)

Sightseeingen fortsätter, för nu passerar jag Topografie des Terrors som visar hur Hitler gradvis skaffade sig makt och hur nazisterna började förfölja de som inte var ”riktiga tyskar”. Ytterligare en bit bort ligger Checkpoint Charlie, och det är fullt med turister överallt, till fots, cyklande och i bussar.

Brown-tone-(1-av-1)

Tar en Bombay crushed på Newton Bar innan jag fortsätter mot Markthalle Neun. Där är jag redan kl 14, Heidenpeters med enda goda ölen öppnar kl 17. Tar en sväng runt kvarteren och till sist är kamerabatteriet slut. Det blir U-bahn och S-bahn tillbaka till hotellet. Utanför Hauptbahnhof frågar en äldre tysk mig hur han ska gå för att hitta S-bahn. Gör mitt bästa för att förklara. Lustigt att det där händer mig i alla städer.

pappa-barn-MH-9-(1-av-1)

Överraskar mig själv med att åka tillbaka till Markthalle Neun. Latmasken blev visst kvar hemma. Det är visserligen en tradition att vara där på Street Food Thursday, men kanske var det mer Street Food Thirsty? Käkade en foccacia eller nå´t innan jag åter anlitade de kommunala transportmedlen och åkte hem.

trappa U-bahn (1 av 1)

Mycket bildbehandling blir det. Det tar sina modiga timmar varje dag.

dam-i-trappa-solstrimma-(1-av-1)

24 km tillryggalagda i dag enligt iPhoneappen, det känns skönt i påkarna.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2015