Kategorier
Stockholm

Pallar ni ett stolpiller?

Hinner vanligtvis fundera på en hel del innan jag somnar. Som på ords ursprung, och likheter med andra språk. Som vårt svenska stol och engelska stool, som betyder pall, med sannolikt germansk ursprung. Och vi har orden vävstol, takstol där stol har betydelsen ställning. Engelska ordet stool kan också avse avföring och i svenska har vi ju stolpiller och ett gammalt ord, ”stolgång”, ”gaa till stols”, ”nattstol” vilket betyder att man hade en sittställning med potta, nattkärl, närmare sin sovplats än det under dagtid använda avträdet.

Drömmer en del igen, i natt var det en stor hund som var halt på höger framtass och ville ha min hjälp i samband att jag skulle dela ut ett julkort till Fidos granne.

Hi folks!

Läser om konflikten mellan vår urbefolkning, samerna, och svenska staten om samebyarnas renbetesmarker. Svenska staten hävdar att de äger marken sen 1600-talet, vilket väl egentligen betyder att det var då de tog den från samerna. Hovrätten kommer snart med sitt utslag men det lär gå vidare till Högsta Domstolen. Vinner samerna fruktas osämja och stämningar mellan renägande samer och de som inte äger renar, där de senat fruktar sig utstängda från jakt och fiske på marker där deras släkt funnits i flera hundra år.

Funderar på att lägga upp min årskrönika på Fotosidan, men efter ett besök där la jag ner idén. Kan nog bli ett album på Fejan, dock.

Blev förbannad på Bredbandsbolaget igen, senast var när Sverige mötte Italien i en avgörande play off-match till VM och jag inte kunde se matchen trots att jag betalar för kanalen. ”Överbelastning”, svarade BBB, ”men nu ska det fungera igen”. Vad hjälpte det?! Nu var det JVM-ishockey, där jag bara kunde se första perioden av Sveriges match mot Vitryssland. De får komma med ett bra svar om jag ska stanna som kund hos dem.

Tre dagar jobb nu, sen ledigt några dagar igen.

http://zzzze.tumblr.com/post/168964933990/de-salva-painter-balthus-his-niece-and-model

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2017

2 svar på ”Pallar ni ett stolpiller?”

Kul att du gillar språk. Språk är ett livselexir för mig. Latinare. Dvs latin på gymnasiet. Bråk mellan samerna och svenska staten. Absurt. Vill dom har pengar som Gustav Vasa? Ska dom inte få leva på sin näring. Mycket är konstigt här i världen.

Stängt för kommentering.