Kategorier
Berlin Stockholm

Hemresa med förhinder

Skum bäddning, slår det mig, täcket på tvären med ändorna invikta. Något att testa hemma, kanske?
Checkar ut, betalar för frukosten och nån city tax. Jaha. Lämnar bagaget i hotellets förvar och knallar bort till Hamburger Hauptbahnhof, som numera hyser samtida konst. Det är fint med konst i gamla stationshus, Musée d´Orsay i Paris är ett annat exempel. I stora hallen är det riktigt nutida konst, i övrigt är det Robert Rauschenberg, Andy Warhol, Cy Twombly, Joseph Beuys med flera konstnärer jag gillar. Mycket sevärt!

Några konstverk bestod av småbilder monterade tillsammans på en målad form. Frågade en av vakterna ”who is the artist?” ”Ich spreche kein english”, sa den äldre mannen. ”Wer ist der Kunstler”, frågade jag då. Det visste han inte, ”men det står i ett häfte som finns i entren”. ”Aha”, sa jag och fortsatte gå runt. Rätt som det var kom han och gav mig häftet, schysst!

Flygbussen mer än fullsatt. Två småtjejer leker sten, sax, påse vid en hållplats vi passerar och den ena nyper den andra i kinderna. Tydligen gör man så när man vinner. En man sitter och metar i kanalen.

Lång kö till bagageincheckningen. Kanske tur att jag har tid på mig. Automatisera som på Arlanda, kanske? På skärmarna står bara Croatia airlines på tre, övriga är svarta. Kanske därför kön står stilla? Å andra sidan tillhör de liksom SAS Star alliance. Läser mig till att jag nog ska stå i en annan kö nånannanstans. Ställer mig sen i rätt kö, just på en annan plats. Där står det SAS nu. Sen flyter det på och strax sitter jag i gaten och väntar. Laddar mobilen med powerbanken. En snubbe mittemot jublar tyst och gestikulerar. Nåt lag han håller på har gjort mål, Bayern? Nä han var svensk och det var Sverige som gjorde mål på USA i hockey-VM.

Litet skitplan hem och mitt handbagage får inte plats i bagagehyllan. Klämmer in det under sätet framför, med nöd och näppe.

Dåliga nyheter från kaptenen: en timme och fem minuters försening på avgången på grund av nåt tekniskt fel nånstans. Bredvid mig sitter Pauline, klass IVb och pluggar nåt språk jag inte riktigt ser vilket. Latin ser jag sen. Radar breakdown på Arlanda, ytterligare en timme i planet på Tegel. Ytterligare två timmar lades till sedan radarn varit igång och sen pajat igen.  Vi får veta att en buss är på väga att hämta oss tillbaka till terminalen, men strax efter tas det tillbaka och två och en halv timme försenade lyfter vi.

Ser Gotland och Utö innan vi landar norrifrån. Sen blev vi stående på Arlanda då planet inte kunde parkera där det skulle. Hade behövt köpa frukostfil till i morgon men det skiter sig. Får konfirmerat att ena flygvärdinnan är från Irland. Hörde det på accenten. ”From Dublin”, berättar hon.

Folk sitter och ligger på bagagebandet när vi från berlin stället oss och väntar på våra väskor. Spännande att se om de får åka med ett varv. Varningssignalen får dock alla att skutta upp.
Ta mig sjutton om jag inte ser en sädesärla från flygbussen

Vid cityterminalen kommer en man springande med andan i halsen till en vit buss. ”Jag glömde min väska!” Skönt att man inte är ensam!

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018

4 svar på ”Hemresa med förhinder”

Förbered dig på tråkchock när du kommer hem till Orminge. Dött, men sol och varmt. Du som varit ute i världen. Bra skrivet, roligt att läsa och så fina bilder. Men var Rauschenberg och Warhol i Berlin, eller var det Quai d’Orsay du menade. Warhol har jag varit på vernissage med, ja, han var där. Sin egen utställning 1978.

Ingen tråkchock här inte, tystare bara. Och varmt i sovrummet, ingen AC. Tråkigt att inte höra några tornseglare bara. Storstädernas konstmuseer har ju ofta verk av de stora, så på Hamburger Hbf hänger verk av nämnda konstnärer. På Musée d´Orsay hänger impressionister en masse.

WOW Hamburger Hbf! Musée d Orasy känner jag väl till, även redan Jue de Paume när det låg i Tuilerieträdgåren. Där för gången på 60-talet när jag pluggade konsthistoria. Du kunde jag en del, nu har jag missat massa nytt. Var då med i Moderna Museets vänner. Du verkar nöjd med resan! Roligt!

Stängt för kommentering.