Kategorier
Stockholm

Turist i Potsdam

Möter Hristo på Bahnhof Zoo för vidare transport med S7 till Potsdam. Från Potsdam Hbf tar vi buss 695 till Luizenplatz och får promenera en anständig sträcka för att komma till slottet Sansouici. Slottet byggdes 1745-1747 av Fredrik den store. Ärligt talat misstar vi slottet Sansouice för ett orangeri då den stora raka vägen leder till avsevärt pampigare Neues palais.

Mer en turistutflykt än en fotodito, egentligen. Svårt göra vettiga bilder när solen gassar och turister tassar lite överallt.

Vi äter på Fredenhof, ett café inom parkområdet. Jag tar en kyckling med bakad potatis, Hristo beställer in en vulgär currywurst. Gott om getingar, vilket egentligen är positivt men här lite jobbigt att ha dem i maten och i glasen.

Historiens vingslag fortsätter att svalkar oss i solgasset när vi efter en tur med spårvagn 93 kommer till Glienicker brücke. Bron ligger mellan stadsdelarna Potsdam och Wannsee och är känd som plats för utväxlingar av spioner mellan öst och väst under Kalla kriget. Första gången var i februari 1962 då den amerikanske spionflygplanspiloten Gary Powers byttes mot Vilyam Fischer, känd som spionen Rudolf Abel.

Tar S-bahn en station från Potsdam och kliver av i Babelsberg. Här finns en filmstad som lockar men en koll visar att den är stängd. Istället blir det en flammkuchen på Lindencafé. Det duger gott det också!

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2020