Kategorier
Stockholm

Pojkhuvuden

Vet inte vilken bok jag ska läsa härnäst, är inte jättesugen på nån av dem jag köpte senast. Hade helst haft nån nutidshistoria till. Min förre chef hade en bra uppsättning som jag fick låna. Den nya världen och Den nya staden av Lennart Pehrson till exempel, om svensk utvandring till USA och Chicago. De var bra.

Nästa bok blir Svetlana Aleksijevitj Tiden second hand, om ”homo sovieticus”, den lilla människan i det sovjetiska systemet. I inledningen nämns den ”kommunistiska barnorganisationen” och dess märke. Jag googlar:

Oktoberbarn (ryska: Октября́та, oktjabrjata) var en kommunistisk ungdomsorganisation i Sovjetunionen för barn i åldrarna sju till tio år. Syftet var att främja personkulten kring ”farbror Lenin”. Barn blev automatiskt medlemmar i grundskolans första klass genom att få en stjärna med ett porträtt av Lenin som barn.

Oktoberbarnens stjärna

Ett sånt märke har jag i min ägo. Fick det av sovjetiska flottister på örlogsbesök i Stockholm, de kastade ner det i vår lilla båt som vi kajkade runt i intill deras fartyg.