Kategorier
Stockholm

Kritik

Matti Merilaid

Tänker på när jag började min senaste fotografiska period och publicerade mig i Fotosidans gatufotogrupp. Dels var det då en tjafsig diskussion som vad som är gatufoto eller inte och dels fanns det några i gruppen som ständigt hackade på andras bilder. På nåt sätt verkar det ha varit självsanerande, gnällspikarna försvann. Tyvärr gjorde flera gatufotografer det också. Lugnare nu där jag publicerar mig, och färre kommentarer överhuvudtaget. Minns nog bara en negativ kommentar på Fejan från en äldre fotograf som mest verkar vara bitter för att han tycker han inte fått den cred han förtjänar för sin fotografiska gärning.

Hann precis formulera ovanstående innan jag natten till i dag hittade följande kommentar till min bild ovan, i gruppen Street Photography – Sweden.

”Bra street-intention men här kanske fotografen borde inväntat nästa ögonblick. Att ta bra street-bilder är just att fånga rätt ögonblick. Vad gör personen på bilden? Eller vad skulle han ha gjort eller har redan gjort? Rätt ögonblick är alltid rätt gatu-foto!”

Jag svarar: ”Och vilket tror du är nästa ögonblick som i dina ögon är rätt ögonblick?”

”Det rätta ögonblicket är alltid det som framstår som självklart i en bild. Eller hur? I den här bilden ser man ju inte VARFÖR fotografen har knäppt på avtryckaren just då. Det verkar snarare var ett misslyckat shoot. Något HAR hänt eller SKA hända. Vad? Döljer han något i händerna? Gör han situps? Ramlar han? Är han onykter? Eller kanske han …..???? Ja, vad ska en betraktare förstå av bilden? Jag ska lägga till att den i övrigt är habilt omgjord till svartvitt. Well done!”

Jag svarar: ”Utan att påstå att det är ett bra gatufoto är en bra bild ofta en bild som ställer frågor. Tillämpar du dina premisser på dagens gatufoto har du att göra. Till sist, om du ersätter ”man” med ”jag” i din tredje mening ovan blir det kanske mer rätt.”

Har inget emot kritik men gillar inte när det luktar besserwisser lång väg. Snubben gick med i gruppen 20 juni 2022 men har inte publicerat något själv.