Kategorier
Stockholm

Hälsningar

Överraskar, nej chockar, mig själv med all energi i dag. Var kom den ifrån? Och den håller i sig över eftermiddagen, jag som brukar säcka samtidigt med solen.

Slänger ihop köttfärssås på ett kilo köttfärs, tänker mig att frysa ner en del till mina postoperationsdagar. Slevar i mig en portion tillsammans med potatismos och rusar sen ner till bussen.

Det är föredömligt smidigt att ta sig till Story Hotels på Riddargatan, ett par hundra meter från tunnelbaneuppgången. Vernissage!

”Idag för exakt 50 år sedan släppte Bruce Springsteen sin debutplatta ”Greetings From Asbury Park, NJ” Det firar vi med att ställa ut Jörgen Johanssons fina bilder därifrån”, skriver Johan Bergmark i sin inbjudan.

”Jag träffade aldrig Jörgen. Inte fysiskt. Förmodligen har vi hängt med varandra i ett parallellt universum sedan vi var 15 år. Jag såg Bruce Springsteen på Ullevi då och gjorde senare en idiotresa ut i Europa på hans nästa turné och såg honom i ett antal olika länder. Ensam. Magin. Hur han fick alla att känna sig delaktiga i hans sånger, som om de handlade om just mig. Jag ser Jörgens bilder från Asbury och inser att han är i nuet när han plåtar. Men han är också i ett förflutet och i framtiden. Det är en berättelse utan exakt start och som aldrig kommer att ta slut. Han har fotograferat med Holgakameror vilket ger en diffus och trasig bild av motivet. Det blir drömskt och poetiskt. Porträtten däremot är oftast knivskarpa möten med Hasselbladskamera. Total närvaro. Det känns som om man själv är där när man tittar in i Garry Tallents ögon. Om porträtten i den här utställningen är Bruce Springsteens textrader så är miljöbilderna den vindlande, vackra, vassa musiken. Jörgen Johanssons fotografier från den här resan är lika djupa som valfri Springsteen-låt.

När jag såg boken ”Greetings till och från Asbury Park” sa jag att det måste ju komma en utställning! Via Pär Wickholm och med tillstånd från förläggare Niclas Green och författare Anders Mårtensson och Jörgens son Dylan, har jag nu försökt få till en A-sida och en B-sida av detta. Ett album helt enkelt som jag hoppas ska hålla ihop. Jörgens kärlek till Holga-estetiken har jag försökt behålla. En del bilder är medvetet ”förstörda” för känslans skull. Kanske är det fotografins version av en fuzzbox eller distpedal. Jag hoppas att den här utställningen passar dig Jörgen. Det är dina bilder. Det är din historia. Det är din utställning!”

Många fina bilder på miljö och bruce-relaterade artister är det. Jag morsar på Johan B, som jag håller som Sveriges främste rockfotograf, köper boken och drar tillbaks hem.

2 svar på ”Hälsningar”

God natt, slut i rutan. Du hade en fin dag, och gjorde några nya bra bilder. Jag är inte ett BRUCE-Fan. Har aldrig förstått hans musik eller charm. Men många andra, det lever han bra på. Kul!

Var på konserten på Gamla Ullevi när vi nästan hoppade sönder arenan. Tycker hans texter och hans musik beskriver livet i Staterna bra.

Stängt för kommentering.