Kategorier
Stockholm

Dagens

Börjar fotograferandet på tunnelbanan. Är på väg till frisören. En ”gruvarbetare” kliver på min vagn.

Gillar pannlampan, lite gruvarbetarstuk

Klarar cutten även denna gång och med nygammal frisyr tar jag mig an ett Stockholm badande i vårsol. Lite ruggig vind gör att det inte är så varmgosigt som det ser ut. Utgår från Olof Palmes gata och rör mig längs Sveavägen bort till Sergels torg.

Solstrålarna letar sig ner här på ett intressant sätt

Kikar in på Akademibokhandeln utan att hitta något. Klarabergsgatan söderut och ner på Vasagatan, förbi arbetena med citybanans station. I kartbutiken tar jag första steget mot en manchesterresa genom att köpa en karta över byn. Gillar kartor. Av alla de slag,såväl stadskartor som orienteringskartor där varje lite våtmark och större sten finns utsatt.

Strax är jag i Gamla stan och lite senare vid Slussen. Inventerar tunnlarna men här är mänsklig närvaro sparsam så jag lämnar strax underjorden.

Näst senaste boken var den på FS rekommenderade reaboken ”Centennium – fotografi i Sverige Del I: 1895-1974″. Vad jag förstår så lär det aldrig komma någon del II. Tung rackare till bok, man riskerar revbensbrott när man ligger och läser den i soffan. Boken ger intressanta och detaljerade inblickar i dåtidens fotografi, till exempel diskuterade man runt år 1900 huruvida fotografer skulle helga vilodagen eller ej. Vilket var lätt för storstadens fotografer vars rikare kunder kunde komma vilken dag som helst medan på landet söndagen var den dag man inte ägnade åt arbetet utan kunde låta sig porträtteras på.

Senaste boken är ”Arbus, Model och Strömholm”, en gammal utställningskatalog från Moderna museet. Vill gärna berika mig med kunskap såväl som inspiration.