Kategorier
Stockholm

Om effektivitet

Dags att jobba några dagar igen. Få barn i dag och vi spelade mest pingis. Effektivt!

Läser något bra på kultursidan i Aftonbladet i dag. Stina Oscarsson (chef för Radioteatern) skriver i en gästpredikan för Sofia kyrka 7/12 om Stefan Hessels manifest ”Säg ifrån!” och Calle Brunells bok ”Brev från en bruten horisont”. Vid ett samtal om skrifterna frågar hon Calle Brunell varför han med en anarkistisk bakgrund skriver skönlitteratur. ”Han svarade att så fort nån säger ordet effektivitet borde vi kasta oss på staffliet och måla en tavla eller börja skriva poesi. För det är det mest ineffektiva vi kan göra i dag och därför den mest radikala handlingen. Att vi helt enkelt genom att skapa konst protesterar mot den rådande samhällsordningen och påminner om de mänskliga värden som riskerar att gå förlorade bland alla vinstintressen. Hessels manifest slutar med orden: Till alla ni unga som skapar 2000-talet säger vi med värme: skapa innebär att göra motstånd. Att göra motstånd innebär att skapa.”

Två varianter på samma budskap?

Får en fundering när jag åker med bussen från Slussen. Medan de bygger en bussterminal i Katarinaberget ska ju terminalen tillfälligt ligga på pontoner. Det bör ju till att börja med betyda att fartygen Patricia, Gustaf af Klint och den där mc-skutan får flytta på sig, och måste inte till och med Birkafartygen med tillhörande terminal flyttas? Den som lever får se.