Kategorier
Stockholm

Natur i svartvitt

Natur i svartvitt. Det är månne inga märkvärdiga alster jag visar upp från mina skogsutflykter. Och det är många före mig som fotograferat i den här stilen.

Natur i svartvitt var det, eller ska naturbilder alltid vara i färg? Det är nog med det som med mycken annan fotografi, det handlar om vad som är viktigt i bilden och hur det bäst presenteras. Om det framträder bäst i en färgbild eller i en svartvitt version.

Bilderna i det här inlägget upplever jag som lugnare i svartvitt. Fågeldunets vita fjun syns väl mot en oskarp, mörk, bakgrund, där det svävar på en tunn spindelväv.

Ormbunkar i alla former och av alla slag är väldigt dekorativa. Vi är nog tusentals som tagit bilder av ovanstående typ.

Rötter har ju egenskapen av att slingra sig på ett ofta intressant vis. lite ormilkt.

Har ingen jättekoll på fotografer som plåtar natur i svartvitt.

 Ansel Adams var ju hyfsad på det här med natur i svartvitt. Namnen Robert hade lite annat framför kameran, men ett och annat träd fick vara med. Även Lee Friedlander plåtade natur, bokstavligen rätt risiga bilder. Och vi har ju de som plåtar djur i svartvitt, som Nick Brandt. Hans Lidman, författare, fiskare och fotograf. Bengt Berg författare, ornitolog och fotograf. Både körde av nödvändighet svartvitt. Hittade inga bildlänkar tyvärr. Jag har 11 böcker av Lidman, som dokumenterade sina fiskefärder i bild. Många foton på just fiskar och fiskare men även natur och olika byar han besökte. Bengt Bergs böcker hittar jag inte, har inte sett dem på länge. ”Min vän fjällpiparen”, heter en.

Mer naturfotografi finns på nystartade bloggen Images of Nordic Nature.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2012

4 svar på ”Natur i svartvitt”

Jag håller med Claes! Vänta – bilden växer: JAG SER TVÅ PINNAR OCH OGRÄS I GRENEN!

För övrigt är det kanske inte så stor skillnad mellan natur och gatufoto när det kommer till färg vs s/v. I gf använder vi ju svartvitt för att lyfta fram former och sätta emfas, men också för att det ibland inte går att hantera färgerna i en bild så det blir balans. Samma (o)lika?

Då tänker jag på mina tidiga naturbilder från åren i de svenska fjällen.Bara grönt,grönt och grönt. Då kan det ju lika gärna vara grått 🙂 Men visst har du rätt i att det är samma (o)lika.

Stängt för kommentering.