Kategorier
Stockholm

Ljud utanför mitt fönster

Fick sällskap i hissen av en granne för ett tag sedan. När hon såg att jag tryckte på fyran frågade hon: ”är det skönt däruppe?” ” Tja, sovrummet vätter mot vändplan och parkeringsgaraget, så det är en hel del ljud utanför mitt fönster”, svarade jag.

Å andra sidan är det sällan jag störs av ljud. Tvärtom, är det tyst ligger jag och lyssnar efter småljud. En gatlampa som surrar, väggklockan i köket vars visare sen länge står stilla men som tickar ändå. En vindby som ruskar om den stora tallen utanför fönstret. Det får gärna regna, då ligger jag och försöker höra om det regnar in så jag behöver stänga fönstret.

Ett par skator väcks i natten, kanske av en katt, och skrattar upprört. Ett par högklackat kommer trippande fram över asfalten, en rullväska skorrar hem efter en resa, en sommarledig basketspelare dunsar sin boll i sommarnatten, en skejtare rasslar fram på sin bräda.  I en lägenhet på gatuplanet är det fest då och då och det slutar ofta med att aggressiva unga män gapar och skriker i fyllan och förtvivlade unga kvinnor gråter i sin berusning.

Ibland känns det som om de skickar ut måsen med det allra värsta skriet för att väcka området. (Måsen i bild har inget med texten att göra).

Denna kråka är sannolikt också oskyldig.

En tornseglare övar på bobesök.

En bil rullar fram till vändplan, musiken dunkar genom stängda rutor. Ett billarm går i gång, slocknar efter trettifem upprepningar. Ljudet från buss 471 som mullrar förbi skär genom den klara nattluften.

Det är den sena nattens ljud, den tidiga morgonens ljud tillhör ofta fåglarna. Måsar och kråkor som just vaknat och liksom sträcker på sig där de sitter på sina respektive hustak, tornseglarna som svirrar runt i skyn för att fånga en tidig frukost. Lite senare kan det vara dags för tömning av grovsoprummet och  då följer ett malande ljud när resterna av våra liv krossas.

Gemensamt för alla ljud är att jag märker när de börjar men inte när de upphör.

Nu är det strax höst. Tornseglarna drog för ett par veckor sedan men jag har syrsor att lyss till. Det vill säga om jag ligger på höger öra och lyssnar med vänster, gör jag tvärtom hör jag inget syrsegnissel.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2012