Kategorier
Manchester Stockholm

Wintertime blues

Drar nå´t gammalt över mig och läser senaste numret av FOTO, ett par bra reportage om fotografer om skildrar två vitt skilda världar. Roxanne Lowit med access till modevisningarnas backstage, Antoine Bruy har följt människor som flytt civilisationen, i ”längtan efter ett annat liv”. Och Håkan Ludwigson.

Öppnar ”Photographer´s sketchbooks”. En riktig kloss som krossar revbenen på en om man hanterar den ovarsamt vid läsning i ryggläge. Bland de fotografer som avslöjar sina planer och projekt och hur de jobbar med dem finns Christophe Agou, Martin Parr och Saul Leiter.

music-aginst-rainUmbrella-stalker

Läser även Lennart Pehrsons ”Den nya världen”, om koloniseringen av Amerika. Kul trivia här: Bronx har sitt namn efter en svensk, smålänningen Johan Brunk som slog ner sina bopålar här cirka 1639. Broadway var en gång Breede Wegh, den indianstig som ledde norrut på Manhattan, Wall street har sitt namn efter den träpalissad som skyddade New Amsterdam från anfall norrifrån, filmfiguren Rambo har sitt namn efter en äppelsort, planterad på den nya kontinenten av svensken Peter Gunnarsson som tog sig namnet Rambo efter Ramsberget på Hisingen. Regissören av First Blood hade svårt att hitta ett passande namn till sin hjälte, bjöds på ett äpple och frågade vad det hette.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2015