Kategorier
Stockholm

Hetta

Jag får se sommarhettan som en träning inför Berlin. Förra sommaren var det över trettio grader i den tyska huvudstaden när jag lurvade runt och gatufotade. Enda fördelen är väl att det är lättare när det är riktigt varmt att dricka den tyska ölen för en ale-älskare som jag. Det får bli några kalla kellerbier, helt enkelt.

Hett är det också i folkomröstningens Grekland. Vad de nu röstar för eller emot. Ett vackert land, ett trevligt folk, men med en decennier misskött ekonomi och utbredd korruption. ”Grekerna behöver ett nytt skatteverk”, säger Skatteverkets förre chef Mats Sjöstrand i DN. Sjöstrand ingick i en internationell grupp rådgivare som skulle hjälpa den nya grekiska skattemyndighetens chef. Han såg en hög grad inkompetens, korruption och brist på vilja att göra några reella förändringar. DN:s ledarsida har inte mycket till övers för grekerna: ”Om grekerna vill ha en nivå på pensioner och bidrag de inte har råd med, vem ska då betala? Om nu greker utnyttjar ett ihåligt system för att slipa betala skatter, ska någon anan fylla i luckorna? Om greker inte klarar att minska korruptionen, ska resten av Europa stå för mutorna?”
Alexandra Pascalidou besöker Thessaloniki och bevittnar hur en bil med megafon passerar: Kom i kväll vid åtta till torget. Vi säger nej till förnedringen. Vi säger ja till att rädda Grekland från lånehajar och skoningslösa sparpaket som straffar arbetare och låter oligarkerna festa på våra ryggar. IMF accepterade inte högre beskattning av de rika utan krävde istället horisontella skatter och nedskärningar som slår mot dem som redan förlorat allt.
På väggen mittemot kaféet har någon skrivit: ”Åtstramning är att straffa de fattiga för de rikas misstag.””
Greklands sak är vår, skriver Aftonbladet: ”Ja, då har till och med långivarnas långivare, det stränga och fruktade IMF erkänt saken. I ett internet-dokument från i tisdags skriver den Internationella Valutafonden att Greklands skuldbörda är ”ohållbar”. Landet kommer inte att kunna betala. Lånen måste åtminstone ”förlängas kraftigt”, eller så måste skulderna skrivas ner.”
”Ska man vara riktigt petig så har ­Tyskland fått sina skulder nerskrivna fyra gånger, 1924, 1929, 1932 och 1953.
Och det gick ju bra för Tyskland.
I alla fall så småningom.
Vi behöver mindre moralism och mer realism i eurokrisen.”
För vad kommer efter, fascistiska Gyllene Gryning? Putin?

allt-kommer-nog-att-bli-bra-(1-av-1)
Försöker vara positiv.

Sakta men säkert börjar hjärnan återhämta sig efter ett läsår med brus i form av elever och verksamhet. Svåra DN-sudokun klarade jag efter en dags stillhet och nu kom jag på hur jag skulle kolla sambandet Mac OS X Yosemite och Epson Stylus Photo 3880. Det fanns en drivrutin att ladda ner. Återstår visserligen att se om det funkar.
Edit. Efter lite efterforskning inser jag att det inte funkar att koppla upp skrivaren via ethernet, när jag använder USB är det inga problem längre. Förmodligen har nya drivrutinen något med det hela att göra också.

Det blev Hemingwaynoveller, samlade i Snön på Kilimanjaro, och inte Paul Austers åldrande.

Snön-pp-Kilimanjaro

I går vann en person 159 miljoner kronor – Sveriges fjärde högsta spelvinst någonsin. Tyvärr var det inte jag.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2015