Kategorier
Stockholm

The coming war on China

Väcks tidigt av en steglits sång nånstans utanför sovrumsfönstret, sämre anledningar att vakna kan man ju ha.

I går kväll fastnade jag för journalisten John Pilger´s film The coming war on China. Den tar inledningsvis upp USA´s atombombstester på atollen Bikini som påverkade och fortfarande påverkar de som bor på öarna omkring. Människor som anser att de användes som försökskaniner för att USA skulle se hur radioaktivitet påverkar människor och människors liv. Det vet vi nu, många fick cancer och en förtida död. Den tar upp hur Kina ständigt beskrivs som det gula hotet, ett aggressivt hot. Samtidigt är Kina omringat av amerikanska militärbaser med kärnvapenmissiler riktade mot kinesiska storstäder. Jag kunde inte undgå att dra paralleller till Sveriges och Finlands NATO-ansökan som när den går igenom bidrar till att omringa Ryssland på ett liknande sätt. Fredsskapande är det inte, snarare tvärtom. Som det sägs i filmen, USA satsar överlägset mest pengar på nya vapen, vapen som behöver en fiende.

I dag åker jag till skolan och hämtar en glömd jacka och en kasse jag inte ville ha med mig ut på stan i fredags.