Kategorier
Stockholm

En runda med Micke

Får ett långt upphåll vid Björknäs, efter förarbyte får ersättaren inte fart på bussen. Alla evakuerar och tränger sig in i nästa buss och vi hinner inte mer än sätta oss förrän bussen vi lämnat rullar iväg. Inga kossor raskar över isen utan jag hinner i tid till mitt rendez-vous med barndomskompisen Micke.

Det blir tuben till Fridhemsplan och sen tar vi St Eriksbron till fastlandet och trappan ner till Norrtullsgatan.

En containerbil gör att vi kommer åt Karlbergs station som annars är avspärrat med byggstaket. Tar några halvskapliga bilder innan vi via Rörstrandsgatan och en gång- och cykelväg tar oss över järnvägens alla spår och ner vid Karlbergs slott.

Över till Kungsholmen igen och längs Kungsholms strand tillbaka mot city. 61 år gamla Restaurang Hongkong blir vattenhålet där vi intar vår lunch. Innehavaren är på gott humör och vi får in en liten fruktsallad på husets bekostnad. I kanalen kan vi förvånat åse ett par vinterbadare. Mot Slussen sen och vi kikar in på utställningen för att förstå vad det är för konstruktion som är på väg att uppföras. Vilket är en av två paviljonger ovanför soltrappan.

Hemma har det blivit än besvärligare att ta sig från centrum och hem då gångvägen bakom Ormingehus ska grävas upp för en dagvattenledning. En vakt står och erbjuder omvägar som båda är väl långa. Jag frågar om man kan gå genom Ormingehus och taskig fram på andra sidan. Det vet han inte. ”Kan inte du gå och kolla, så håller jag din plats”, säger jag. ”Den spaningen får du göra själv”, får jag till svar. Ingen respekt för äldre människor. Men den vägen funkar.