Kategorier
Stockholm

Are – bure – boke

Det japanska uttrycket ”are – bure – boke” betyder på engelska ”grainy – blurry – out of focus” och jag har lekt lite på det temat.

Detta är sista riktigt varma dagen, utlovade SMHI i går, sen får vi svensk sommar och behagligare temperaturer.  Bra, då stannar jag hemma i dag också. Förresten krånglade internet för mig i går, det var seeeegt och det gick inte att öppna bilder här på FS. Bara de översta två cm syns och datorn står och snurrar. Vet inte om det är min uppkoppling som fått värmeslag, eller datorn, eller rent av jag?

Senaste fotoboken jag köpte och läste var ”Japanese Photobooks…”.  En intressant exposé av kända och okända japanska fotoböcker. Inte så snävt avgränsat så det var gatufotografi, utan mer experimentellt, både själva fotografin men även teknikerna att trycka böckerna.

Corny #1, Slussen nedre

Utbytet med väst, och USA, gav en hel del transkriberingar av amerikanska fototermer till japanska. Ett exempel är  ”kamera wakuso” – ”camera works” och ”konpora” – ”contemporary”.

Något jag fastnade lite för var ”are – bure – boko”, lika med ”grainy – blurry – out of focus”.  Det har jag ägnat mig åt lite då och då om än inte alltid med de bästa resultaten. Men jag måste få leka och experimentera ibland, annars blir det ju tråkigt.

Corny # 2, Slussen övre

Antecknade lite andra japanska uttryck: toshi-ron,som betyder cityologi. Vad nu det är för något, inget som Google kände till iaf. Det är nog något som har med gatufoto att göra.

Väntar fortfarande på min ”shashin-shu”, det vill säga min fotobok. Kolla den gärna på http://www.blurb.com/bookstore/detail/1464075?alt=Fotospår+Phootprints%2C+as+listed+under+Arts+%26+Photography

Beträffande hemsidan så är det klart med domäner och webbhotell och WorldPress och diverse användarnamn och lösenord. Det enda som inte är klart är väl mitt förstånd och förmåga att få ihop det. Men det är bra att bita i och tugga.

Som de säger där borta: ”la pelota es redonda.”

Då kan ni lite japanska och har fått se några av mina experimentella alster. De är riktigt skumma, jag vet.

Sommarhälsningar /Matti