Kategorier
Stockholm

Straffrundan

Behöver ibland en anledning att åka in till stan. I dag vill jag gå på vernissage på Galleri Kontrast och få mig ett glas rosé. Här öppnas i dag utställningarna ”The Inner Circle” – George Platt Lynes och ”Alltid på en söndag” – Dan Hansson. EU-minister Birgitta Ohlsson inviger utställningen med ett kort anförande. När det går en våg av censur över Europa, är det viktigt att politiker deltar i samtalet om utmanande konst, säger hon bland annat.

Georg Platt Lynes nakenstudier av män är det som i dag får mest uppmärksamhet och hans mode- och porträttfotografi får stå tillbaka. Dan Hanson är fotograf på Svenskan och visar här de porträtt han i många år tagit på kända personer ofta publicerade med Karin Thunbergs texter och alltid på en söndag.

”När jag själv läser bloggar så känner jag inte att deras åsikter måste representera mig för att jag ska gilla bloggen. För mig är det nästan tvärtom”, står det bredvid ett porträtt av Sanna Lundell. Kolla gärna mer på Galleri Kontrasts webbsida.

Det hänger tunga moln i luften när jag tar mig genom Gamla stan och city. Följer Regeringsgatan bort förbi Nalen och byter sen till Döbelnsgatan.  Ett lätt regn förvandlar balkongernas parasoller till paraplyer och jag är strax framme vid Vanadislunden.  Ormträskhöjden hette kullen förr, efter en vad det låter mindre badvänlig vattensamling belägen där Wennergren Center nu ligger.

Då jag petat i mig alldeles för många wienerbröd den senaste tiden bestämmer jag mig för att ta den brantaste vägen upp förbi Stefanskyrkan. Passerar Vanadisbadets tomma bassänger, hittar ett hål i staketet och funderar på att ta mig ner och fota men avstår. En tegelborg uppe på toppen förbryllar och jag tar en sökrunda efter en skylt och får sällskap av en man i samma ärende. När jag väl hittar en skylt visar det sig att det är en vattenreservoar. En ointaglig sådan.

Går ner mot Sveavägen och hittar en mysko plats. En kaninunge skrämmer mig för ett ögonblick, tror först det är e n råtta. Glassplitter, slaktade cyklar, en halvt uppbränd bänk och graffiti överallt. Och en sittgrupp, mysigt ställe.

Fortsätter Sveavägen och slinker in på Stadsbiblioteket. Här har jag inte varit många gånger, om än alls. Imponerande byggnad, både exteriört som invändigt.

Kommen till Hötorget ger jag mig och går ner och tar tunnelbanan till Slussen för vidare transport hem med buss 444. Straffrundan är avklarad.