Kategorier
Stockholm

Kontraster mellan handlare och plank

Nu när jag börjat jobba igen är det helgerna som kan ägnas åt fotograferande. Behöver ändå ibland ett mål, en anledning att överge soffan och åka in till stan.  Dagens mål är vernissaget på utställningen ”Handlare” på Galleri Kontrast (vad gör man inte för en skvätt vitt?). Hoppar på bussen, och när jag passerar Fotografiska är där en lång kö utanför.

Marcus Haraldsson har varit projektledare för utställningen ”Handlare” och är mannen bakom de stora porträttbilderna på åtta gränshandlare från södra Afrika. I två månader fick de låna en enkel kamera att använda  till att berätta historien om sina liv med såväl bekymmer som glädjeämnen, om tillvaron med vänner och familj. Läs mer på Galleri Kontrasts hemsida.

Utställningen ”Handlare” på Galleri Kontrast

På vägen ut köper jag ett häfte med Edouard Boubats bilder i serien Reporters Without Borders.(Och när jag bläddrar genom den hemma är jag helnöjd, sällan har jag använt 75 spänn på ett bättre sätt. Ska vara på Monk´s då).

Tar Götgatsbacken/Götgatan söderut. Den här gatan är alltid busy och det dyker upp några skapliga motiv även i dag. Testade en oskarping först, la fokuset bakom förgrundstjejerna vars uttryck ändå går fram bra.

Smiling i Götgatsbacken

Lite längre upp i backen finner jag den här modevisningen. Riktigt snyggt!

Modeshow, Götgatsbacken

Allt ska vara portabelt sedan länge och för att få tiden att gå sitter den här unge gossen lugnt och spelar sitt DS eller motsvarande medan familjemedlemmarna shoppar.

Anywhere you go, always bring your DS

Cyklister och fotgängare trängs med bilar som kommer korsande på Högbergsgatan. Går och funderar på vimmelbilder men får inget bra tillfälle. Efter ytterligare en stunds promenad på Götgatan tar jag av på Katarina Ban. Här är det Bondens egen marknad eller nå´t och mellan stånd med strutskorv och vildsvinskotletter, majs och miljökassar är det ännu trängre än nyss i Götgatsbacken. Tar några vimmelbilder  men ingen som håller klass. Strax är det glesare och vid Katarina Södra skola sitter en ung kvinna allena på en bänk som samtidigt är någon slags konstnärlig utsmyckning. En duva kommer spatserande, lika ensam hon.

Flickan och duvan

Sista stationen är Planketutställningen nedanför Vita bergsparken. Mycket bra variation på fotografierna, flera kända namn representerade bland utställarna och mycket folk. En del kända namn från FS även (och då menar jag inte bara mig själv 🙂 ) utan Claes W och Micke Borg med vilka jag samspråkar en stund, och flera andra. Några och tjugo grader varmt och en hög luftfuktighet gör tillvaron klibbig.

Två småflickor kisar mot en tredje som kissar

Helt plötsligt svänger en bil in mot planket, en man kliver ur och en del av utställningen blir istället en staketport.  Köper katalogen till Planketutställningen och får så ännu fler bilder med mig hem. En hel del bra bilder som sagt, avgjort mycket bättre än senast som var rena inaveln med kompisar som rekommenderade kompisar och om jag minns rätt, mycket kändes som om det var taget med toy cameras (jag kan komma ihåg fel, det har jag gjort förr 🙂  )

Vill du köpa en bild?

Dags att promenera ner mot Slussen. Från Katarinavägen ser jag att det fortfarande är kö utanför Fotografiska.

10 svar på ”Kontraster mellan handlare och plank”

Så var det dags för min första kommentar på din skarpa bildblogg. Många fina bilder du fick till under Lördagens promenaden.
Bilden med de ”Två småflickor kisar mot en tredje som kissar” är bara så bra. Gillar vinkelns hållningen på vänstra flickans fot, lite oskyldigt men ändå nyfiken.
Själv missade jag toltalt Planketutställningen:)
/Sven

”Två småflickor kisar mot en tredje som kissar” – inte en titel man ser varje dag. Dessutom en bra bild med de två flickorna, möjligen något avvaktande inför både bilden och den glatt stoltserande fotografen. Gillas i massor.

Jag gillar idén med oskarpingen, även om det nog går att få till något liiite mer spännande där skärpan ligger. 🙂

/Jimmy

Tack för gillandet, Jimmy. Och bildtiteln, bara i min blogg, och ingen annanstans. Oskarpingen, liksom vimmelbilden, kräver övning, påpasslighet och tur för att det ska stämma. Hälsningar /Matti

Visst följer jag bloggen. Det finns inte många ställen att hämta inspiration på just nu. GF poolen fyller inte den funktion den tidigare gjorde och jag känner mig trött på den och den sjunkande kvaliteten, lite trist faktiskt för jag gillar iden och behöver både feedback och inspiration. Inser just att jag missade planket, där hade jag velat vara igår men med både mig och dottern på penicillin, skolstart och dagisstart har veckan blivit lite upp och ner. Ska försöka locka med barnen i eftermiddag. Tack för dagens inspiration, gillar den lille fotografen på slutet. Det känns som att han gör det man börjar med när man lär sig rita – kopiera något som redan finns och ser bra ut. /Malin

Bra att du hänger med i mina ”fotospår” 🙂 Håller med dig ang GF, mycket bildskval på sistone. Gatufoto sägs ju vara fotografins formel 1, då kan man inte komma med leksaksbilar i plast. Borde finnas en plaskdamm för nybörjarna att testa sina första gatufoton i, innan de får börja doppa tårna i den riktiga poolen. (Säger vi från våra höga hästar).
I dag firar vi väl Henri Cartier-Bresson (HCB), född 22 augusti 1908 i Chanteloup-en-Brie nära Paris, Frankrike, död måndag den 2 augusti 2004 i Céreste?! Tänkte försöka komma iväg på en sväng, den som följer mina fotospår får se hur det gick. /Matti

Bra att du påminner om HBC:s födelsedag, Matti. Det ska firas med en sväng på stan och en tårtbit framåt eftermiddagen. Vem vet – vi kanske springer på varandra?

Tårtbit hade vart nå´t! Men när jag provade en skjorta såg jag dessvärre att spåren efter sommarens wienerbröd var konstanta. Ingen tårta på ett bra tag. Som du kommer se i bloggen senare, körde jag ett trapptema till den stores ära. Blir kul att se vad du kommer hem med 🙂

”Svensk on-site translator” sounds exciting. I hope it helped you to get an idea of what I think is street photography. Take a look at my book if you please. Thanks for your comment.

Stängt för kommentering.