Kategorier
Stockholm

Trappor och cyklar till HCB:s minne

Slår två flugor i en smäll i dag. Henri Cartier Bresson föddes detta datum för 102 år sedan och förtjänar att ihågkommas, och då jag tänkt ha trappor som tema passar jag på denna söndag. Några av HCB:s mest kända bilder innehåller trappor, i en av bilderna fick han med en förbisvischande cyklist. Det tar jag fasta på under min fotopromenad. Börjar trapprejset med Rådmansgatans stegvisa fortsättning upp från Saltmätargatan (eller ner till om man kommer från det hållet). Står där en stund och mjölkar. Inga gatufotohöjdare, det blir det inte varje gång, men väl trappor och cyklar.

En yster tjejtrio har delat på en hamburgare med tillbehör och sitter nu och har trevligt några meter ifrån där jag står och håller koll på trapphändelserna. Efter femton minuter är jag mätt på den här lokalen och traskar över Sveavägen. Byter till Tegnérgatan och passerar polska restaurangen Piastowska som jag har några trevliga minnen ifrån. Viker höger och följer Regeringsgatan mot City. Här finns ett helt gäng med trappor att spana av. Vet inte om HCB från sin himmel har ett finger med i spelet men jag hittar folk i alla trappor, även de som jag annars brukar vänta förgäves vid.

Nedre delen av Jutas backe är rätt mörk, men jag petar in en cyklist i allafall. I övre delen kommer en ung man släntrande nerför trapporna upptagen av mobil kommunikation som brukligt är i vår tid. Alla trappbilder kommer inte med här, de platsar inte ens i bloggen. Snickarbacken är annars en favvotrappa och den ambitiöse kan leta upp min ”Vart tog ungdomen vägen?” i mitt svartvita stockholmsalbum. En av mina bättre bilder.

Nu närmar jag mig Kungsgatan och är strax i trappan ner mot den samma. Gillar den här trappan som svänger lite, har en pelare mitt i och lite mosaik, plus klotter och en mindre charmig urinstank. Även här har folk vänligheten att  traska in i min sökare efter någon minut. Nedanför trappan står en ung kvinna och väntar på någon. Jag står och iakttar henne, har redan tagit några bilder. Plötsligt dunsar ett något slitet mjukisdjur  i trottoaren intill henne, hon plockar upp den, känner igen den och ler varmt upp mot Kungsbron.

Jag lämnar den förestående rendez-vous:n och rör mig upp mot Hötorget där det alltid på en söndag är loppmarknad, men även lite vanlig torghandel. Viker in på stora shoppinggatan och köper mig en skjorta med 20% rabatt (kupong). Indiska vaktas av två betrodda medborgare.

Drottninggatan leder mig till Åhlénshörnan och jag tar rulltrappan ner till tunnelbanan. Ett fyrtiotal huliganer har samlats på perrongen, det är fotboll på Råsunda, men är lugna medan de väntar på någon. Är glad att de inte ska med samma tunnelbana som jag. En hel del trappor blev det, en knippe cyklar också. Tack för att du läste, kommentera gärna.

8 svar på ”Trappor och cyklar till HCB:s minne”

En skön promenad med gott resultat tycker jag. Tänkte själv göra något liknande men det blev ändrade planer, hoppas vädret står sig till veckan.

Ha det gott! /Thomas

Tack, Thomas! Trevligt att du uppskattade resultatet, även om jag tycker att det kan bli bättre och intressantare än i dagens skörd. Ha det bra själv /Matti

Jutabacken med cyklisten blir min favorit, den avtecknar sig så fint. Fick till ett enda foto idag, på sonen som kammade hem 2kg marabou mjölkchoklad och 3 kg dajm på Grönan inom 5 min. Petar vi i oss det på den här sidan årsskiftet så ska det kompenseras med rejält många trappor och du har sannerligen gett mig inspirationen jag behöver. Tack för turen! Btw – kan jag beställa en bok till? Har någon jag vill ge den till. /malin

Behöver också kuta i trappor, i dag gick jag mest nerför eller bara stod och tittade på dem. Är överens med dig om att cyklisten som skymtar i nedre Jutas backe är bästa bilden.
Har just skickat efter fem böcker och det räcker för att du ska kunna köpa en till. Borde komma i slutet av nästa vecka. Trevligt! /Matti

HBC log nog när han fick syn på Matti och ordnade till så att några släpade på sina cyklar i trappen. Han tackade nog dig för att du tänker på honom på 102 årsdagen.
/Janne

Underbart beskriven trapptur. Bilden på kvinnan med mjukisdjuret är helt fantasktisk. Vilket ögonblick du fångat. Vilken blick och utstrålning det är i den bilden./Mirja

Stängt för kommentering.