Kategorier
Stockholm

Hemma för tankning

I dag känner jag för att stanna hemma i soffan och studera fotoböcker och -tidningar. Fortsätter plöja Street Photography Now och läsa om de olika fotografernas olika approach till gatufotografin. Gillar vad jag läser om William Klein: ”I didn´t relate to European photography”, he has explained, ”It was too poetic and anecdotal for me. The kinetic quality of New York, the kids, dirt, madness – I tried to find a photograhic style that would come close to it. So I would be grainy and contrasted and black. I´d crop, blur, play with the negatives. I didn´t see clean technique being right for New York. I could imagine my pictures lying in the gutter like the New York Daily News.” Så bli inte grinig om någon bild är grainy.

”Höstbild”

Boken innehåller för övrigt både gatufoto i färg och i svartvitt.

”Street photography is like gambling. You get lucky or you get nothing…” (Markus Hartel).

”If you can smell the street by looking at the photo, it´s a street photo”. (Bruce Gilden).

Någon skriver någonstans i boken att ”you´ve got to have balls” som gatufotograf. Så är det, det krävs ofta mod att rikta en kamera mot någon på nära håll.

Gick ner och köpte BLACK+WHITE PHOTOGRAPHY och Camera Natura för mer läsning. Har en prenumeration på den förstnämnda men fick inte det här numret. Kanske har prenumerationen gått ut, ska mejla och fråga. B+W innehåller bland annat 50 fotoprojektuppslag för den som tycker att kreativiteten har gått i stå. En annan artikel handlar om fotobloggar och ger ett par exempel på sådana: http://lostpromenade.wordpress.com/

http://stevemccurry.wordpress.com/

Gillar egentligen att vara ute i naturen lika mycket som att vara inne i stan, men det senare har dominerat mina helger det senaste dryga året. Kanske byter jag inriktning igen. Camera Natura är ett magasin jag köper då och då. Såg ju Robert Adams svartvita landskapsbilder i går och Ansel Adams bilder är ju världsberömda. Såsom i gatufotografin finns inom naturfotograferandet stereotyper, kopior av samma motiv. Det är lika svårt där att hitta det där som skiljer sig från det vardagliga,  det ovanliga och kanske till och med unika. Det här numret av CN innehåller en hel del intressanta bilder.

Har förresten bestämt att ransonera mina bilder i bloggen, till högst ett par stycken. Får blogga oftare istället.

Vänligen kommentera! Hälsningar /Matti

4 svar på ”Hemma för tankning”

Citatet från Markus Hartel var ju klockrent. Särskilt om man kombinerar det med Roy D. Chapin Jr.: ”Luck is the time when preparation and opportunity meet”.

Kan inte välja ut en bild, så du får en eloge för båda 🙂

/Jimmy

Jag har varit lite dålig med blogghälsningarna även om jag följer dem. Allihop. För trött för att formulera en vettig tanke men ville ändå säga hej och visa att jag är är och läser. Ser fram emot dina regniga bilder från morgondagens lunch!

/Malin

Kul att du läser. I dag blir det inga färska gatubilder, möjligen petar jag ändå in några från i förrgår. Eller ur arkivet. /Matti

Stängt för kommentering.