Kategorier
Stockholm

Gatufoto – rena mörkret!

Utforskandet av den mörka sidan

Första snön föll i går, mina små elever tyckte det var underbart. Snöbollarna de rullade blev däremot svarta av all sand och jord som följde med när de kämpade fram och tillbaka över gården.

Annat som faller är ju mörkret. Vore jag inte gatufotograf skulle jag nog deppa åtminstone en liten aning. Det är rätt jobbigt att gå till bussen i morgonmörker och komma hem i eftermiddagsdunkel. Men ur fotosynpunkt är det fasligt spännande!

Hela ljusa dagen i dag laddar jag för en sen utflykt in till storstadens mörker. Sen och sen, brukar åka in runt kl 12, nu åker jag in vid kl 16. Tänker följa hur ljuset drar bort och skåda mörkrets inträde, hur det påverkar stadens uttryck. Och lära mig hitta hot shot spots. Dagsljusets Stockholm hittar jag rätt bra i, men kvällsmörkrets gatufotografi är ett annat sorts bollspel.

Det är fortfarande rätt ljust när jag kommer in till Slussen. Tar en promenad bort till Fotografiska. Utanför Birkaterminalen pågår ett antal efterfester bland de som just klivit av, andra vinglar bort mot tunnelbanan. Roligt nog är det mycket folk på Fotografiska och det är lite bökigt att ta sig runt och leta böcker. Hittar ut med Brassais ”Paris by Night”, tycker den passar bra nu när jag ska testa mörkerfoto, och Hans Hammarskiölds ”Tiden och ljuset”. Hammarskiöld var ju en av tio-kamraterna, förlåt Tio fotografer. (När jag har utematte övar vi mycket på tiokamraterna). Brassai plåtade mycket graffitti och i hans anda tog jag denna bild:

Följer Munkbroleden och går över till Riddarholmen och går sen längs Centralbron till Tegelbacken. Följer Vasagatan och viker av upp på Kungsgatan. Träffar en gammal elev med mor, riktigt roligt.

Fortsätter Kungsgatan upp och hittar ett skyltfönster med full aktivitet (men det kommer i nästa eller nästnästa blogg).

Efter att ha skrotat runt lite tar jag tunnelbanan från Hötorget. På plattformen ser jag detta motiv:

”Vänd världen rätt!”

På bussen hem satt ett ungt par mittemot mig, mannen  med en liten bebis i knät. Såg reklamen bakom dem och bad att få ta ett kort. En elek lampa gjorde det lite knepigt med affischen men ändå.

Svårt blänk där bak, men idén går ändå fram, eller hur?

Noterade ni att Jimmy D porträtterades här: Los Angeles street photography blog? Då tar ni och kollar upp det, eller hur?!

En annan länk jag vill ge er är denna: Just a Toy. Mycket intressant japanskt gatufoto! En hel del starka porträtt, en och annan Fido, och några riktiga guldkorn i övrigt också. I like!

15 svar på ”Gatufoto – rena mörkret!”

Den här gången är det färgbilderna jag tryggar på, Matti!

I din första färgbild har du skapat en utsökt färgpalett. Den där idén skulle jag vilja se dig gräva vidare i. Graffittibilder blir ju häftiga när de får patina och mixas med äldre skapelser. Fasen – borde kanske öppna ögonen lite mer för slika ting själv.

Rosenblad och betong – något har ju uppenbarligen hänt här. Kanske helt odramatiskt, men jag kan utan bedövning dra igång riktigt rafflande scenarion. Spännande!

Just a toy ser riktigt spännande ut. Å tack för piffen! Den här veckan har varit full av exponeringar av undertecknad 😉

Första bilden blev ju grann med det gula och det blå. Måste ha varit en en gång offentlig toalett, mittemot Debaser, Slussen. Dimglaset var krossat och i rutan bakom speglade sig Slussens promenadvägar. Det gulsvarta är en liten spegel i sig, inne på muggen. Gick runt och var lite mer noggrann i mina studier av omgivningen just här.
Man snurrar i gång en liten scen i huvudet när man ser rosenblad ligga spridda så där ödsligt som bara rosenblad kan.

Förlåt om jag förnärmat dig. Men jag pratar med mina elever om att försöka förstå istf att avsiktligt missförstå vad kamraterna menar. Så jag kunde lika gärna blivit störd av att du inte trodde mig om att förstå vad du menade trots dina typos.

Underbar blogg Matti! gillar att du har gått över till att ha en riktigt intressant början på FS som får en att vilja leta sig vidare och när man sedan finner resten så är början en ny, fräsch men temat det samma. Skickligt och smart. Första fotot, Vänd världen rätt och adidasmannen är dagens favoriter. /Malin

Det tar sig, sa han som fick eld i håret. Fast nu skulle det ju inte handla om ljus utan mörker. Om detta är en början (?) på ditt mörkerfotande så bådar det gott.
Ettan är farligt snygg i all sin enkelhet med stora fria ytor och två dominerande färger ; den skulle platsa som Sverigebild i någon tävling eller marknadsföring.
4:an – återigen är det det sparsmakade uttrycket jag faller för. Dessutom är brunt och rött väldigt snyggt ihop (vanlig färgkombination på gamla brittiska bussar och lastbilar), här får det mig att tänka på choklad med jättestora röda NonStop på. Eller jordgubbar, fast jag gillar inte den smakkombinationen. Lite kul med ena brunnslocket som det står SV (svartvitt) på, men är nog lite långsökt och bara jag som tycker. Skruvad som sagt!
De två följande är också mycket bra, och Den Rättvända Världen (I wish!) har jag redan kommenterat.
/tim

Nyhetens behag kanske. Slänger under dagen in resterande bilder från gårdagskvällen. Men de bästa bilderna är nog visade. Kul var det.

Efter att jag suttit och spånat på ditt innehåll från lördagen känns det väldigt lockande att ge sig ut efter mörkrets intåg.
Guldkornet för dagen blir ”Den Rättvända Världen ” en mycket tänkvärd bild.
Betongplattorna med rosenbladen är också en höjdare där jag gillar de röda inslagen med rosenbladen på de gråbruna plattorna.
/Sven

Stängt för kommentering.