Kategorier
Stockholm

Många medlemmar i FS, få kommenterar

Funderar ibland. På Fotosidan, och Gatufotopoolen med flera pooler och grupper. Hur många vi är som är med där och hur få kommentarer bilder får. En bild som är bra, som får positiva omdömen kommer ändå bara upp i strax över tio kommentarer.

Snabbkikade på senaste sidan/sidorna för några pooler: i Fine art var högsta antalet kommentarer 13 på 237 medlemmar och 12 bilder var okommenterade, för Gatufoto 27 kommentarer (på en bild upplagd 2003) 13 annars, 888 medlemmar, 188 okommenterade bilder, HDR 29/419/83, Hus- och tamdjur 18/1382/1,  Landskap 14/2021/133, Porträtt 11/1267/69, Slussen 12/126/10, Svartvitt 12/426/243,  Sportfoto 8/644/24, Vilda djur och fåglar 17/1372 /41 och Växter, insekter och detaljer 14/1928/35 (med reservationen att det är en snabbkoll på de senaste sidorna och att några bilder fått fler kommentarer men ligger i flera pooler). Poängen är att det borde kommenteras flitigare sett till antalet medlemmar.

”Rhinos&Torsos”

Några siffror sticker ut lite extra: I Gatufotopoolen finns för närvarande 188 okommenterade bilder, i Svartvitpoolen 243! Vad kan man dra för slutsatser av det? Beträffande Gatufotopoolen kan det var så att de som är gamla i gården inte gärna kommenterar nykomlingarnas första alster, som ofta är ett foto på folk på en gata utan egentligen visa något annat än just det, eller som visar det som redan visats tusen gånger. Medan bra gatufoto visar interaktion mellan människorna, människor som agerar på gatuscenen, det lilla som bryter mot det vardagliga. I GF-poolen är komposition, ljus/skugga, linjespel populärt. På poolens klotterplank diskuteras hur negativ, men konstruktiv, kritik ska framföras när många reagerar surt på den. Jag har känslan att man då istället avstår att kommentera bilder man annars skulle ge negativ kritik. Vilket då betyder: okommenterade bilder = mindre bra gatufoto. En gissning bara.

Det man skulle önska är att nykomlingarna granskar de gatufoton som fått många kommentarer och funderar på varför, och hur de själva känner inför bilden. Sen kan de gärna gå vidare och kolla genrens mästare. Helt enkelt förbereda sig genom att skaffa kunskap, och sen praktisera den, sen ett knippe självkritik innan bilden läggs upp.

För min del letar jag nya vägar, nya sätt att gatufotografera, medan jag väntar på det där härliga, underbara ögonblicket då jag är på rätt plats vid rätt tillfälle och kan fånga det där ögonblicket, det där sällsynta ögonblicket, då interaktionen sker, då det är föreställning på gatans teater. Att antalet kommentarer samtidigt sjunker får jag helt enkelt ta.  Även om det vore bättre att få negativ kritik, än ingen alls.

Hope There´s Someone

4 svar på ”Många medlemmar i FS, få kommenterar”

Helvete. Här sitter jag och skriver ett långt inlägg och så dör datorn. En kort variant, då:

De flesta tror jag passerar ungefär samma faser i liknande ordning i sitt gatufotande, och med den ständiga tillströmningen av nya GF-fotografer är det då inte så konstigt att nybörjarbilder är överrepresenterade.

jag tror inte heller att man kan kräva att kommentarerna kan höja sig över den nivå fotograferna själva befinner sig på. (Det finns förstås undantag).

Nåja. Det ligger i sakens natur att en sådan här pool konstant består av flest nybörjarfoton av varierande verkshöjd. Alternativet vore ju någon form av kvalitetsstyrning som nog lätt skulle tolkas som elitistisk.

God kväll 🙂

Förvisso sant! Men det finns ändå ett antal rutinerade som skulle kunna kommentera mer. Testade f ö att leta upp icke kommenterade bilder och kommentera dem i syfte att: 1. ge dem en kommentar om så en negativ, 2.se hur det togs emot. Hittills är det 50/50 mellan hålla med i kritiken och försvara sin bild. Ibland blir det lite jobbigt att hänga på FS/GF, i helgen är det sannolikt p g a abstinensen efter en slängd soffa. Jag menar, läsa Aftonbladet sittande, kolla fotboll sittande!!! Tänk dig själv 🙂 Ha det bra!

En bild säger mer än tusen ord. Det gör även en okommenterad bild upplagd i en FS pool anser jag. Noll respons måste ändå vara en vink (ibland med ett bollträ) om att bilden är fel ute – väl att märka för just det forumet eller de betraktarna! Jag tycker nog att det som inte sägs säger minst lika mycket som konstruktiv kritik , om inte mer i många fall, och är utvecklande. Det går även åt mer tid och energi på att ge konstruktiv kritik än att vara positivt stämd för en bild. Inte sagt som en ursäkt utan en fundering om det inte skulle kunna förhålla sig så?
/tim

Jo, jag håller med. Och självkritik vore bra innan man laddar upp en bild, liksom att kolla vad gatufoto handlar om. Jag letade mig bakåt och kommenterade ca 14 bilder som dittills hade förbigåtts och det var negativ och så ofta det gick, konstruktiv kritik. Men det var svårt, och några bilder gick inte att kommentera ö h t. För att slippa bildskvalet kanske vi borde kritisera mer? Men det suger energi, det gör det.

Stängt för kommentering.