Kategorier
Stockholm

Fredagsmys med öl och bok

I dag fick jag nästa beställda bok, ”Jacob A. Riis, reporter med kamera i New Yorks slum”, av Rune Hassner. Jacob A. Riis (1849-1914) föddes i Ribe, Danmark, och emigrerade till USA 1870. ”Genom sin sakliga inställning till fotografin som en ”allierad” i kampen mot miljonstadens slum och likgiltiga makthavare blev han den förste som på ett effektivt sätt kom att kombinera bild och ord i kritiska samhällsreportage som ledde till lagstiftning och reformer.” Bokens författare Rune Hassner var en av Tio fotografer.

Så nu har jag läsning. Får se om jag kan slita mig och ta mig ut under helgen för att ta lite nya gatufoton.

Övergångsställen är gatufotografens bäste vän, sägs det i många artiklar om hur man gör. Själv har jag inte fått ihop särskilt många bra bilder från de röda och gröna små gubbarnas  grannskap. Gillar dock ögat som kikar fram genom luggen, och minen hos kvinnan till höger.

Någon kanske tycker att jag koketterar med mina många inköp av fotoböcker. Tja, det kanske är vad jag gör, koketterar. Men faktum är att jag för varje nytt eller nygammalt intresse gjort på samma sätt, köpt litteratur för att lära mig mer. Engelskan i en del av fotoböckerna kan vara svår. Jag minns när arkeologi och historia var det stora intresset, och jag snöade in på språkets historia. Vikingarnas egna ord/Lars Magnar Enoksen, rätt lättläst, Vikingarnas språk/Rune Palm, även den går att läsa. Men sen fick jag nys om en doktorsavhandling: Krigarna i Odins sal/Andreas Nordberg och här hade jag raskt en lista på femtio ord, på svenska, som jag aldrig tidigare stött på och som jag fick slå upp. Några av orden fanns inte ens i ordböckerna. Kenning, vet ni vad det betyder? Metonymiskt fick jag också slå upp, liksom etiologisk och eskatologisk.

Men nu är det fredagsmys, första ölen ut blir nog  Wisby klosteröl. Ha det!

4 svar på ”Fredagsmys med öl och bok”

Gillar din bild från övergångsstället. Den väcker en enorm längtan efter sommaren och jag kan faktiskt känna den varma asfaltslukten och känslan av ljum bris. Härligt!
Det är väll inget fel med att läsa böcker. Jag själv är inte så mycker för romaner, men älskar uppslagsböcker och den typ av böcker du verkar läsa. Önskar dig en go fredagsmys och en underbar helg. Har själv tänkt mig att ha en spännande och härlig helg. Ha det /Mirja

Började just läsa om Jacob A Riis. Ska se om jag kan göra mg en spännande helg, eller om den går i lättjans tecken, dvs under dubbla täcken. Ha en fantastisk helg själv.

Lustigt… att du ska ta upp övergångsställefrågan just idag. För så sent som just idag när jag stod vid ett (av många) övergångssställe(n) och övervägde om jag skulle höja kameran och plåta mina mottrafikanter tänkte jag ”Nä, det är för mycket sitting duck över det”. Alltså, ingen bild. Den känslan får jag dock inte när jag tittar på din. Attans också! Plåta först, tänk sen borde bli min nya paroll!
Koketterar vill jag inte kalla det – alla dina bokinköp och att du berättar för oss om dem. Du är uppslukad, nästan besatt, av ämnet, ja. Och om det kan man tycka – annorlunda. Men kokett… mnjaeeee… Och som sagt, man slukar inte bara bild efter bild utan tar även in annat, t ex (annat) språk och språkbruk och grafisk utformning.
/tim

Ibland kan man ana Aksel Sandemoses ande… Har två övergångsställen, bilder från alltså, som jag kommer ihåg. Denna och ”twostep vid övergångsställe”. Plåta först och tänk sen, så körde jag ju då 2009. Vet inte om jag hade någon slags intuition när jag plåtade för jag hittade mycket kul när jag sen kollade bilderna på datorn. Sitting duck tycker jag vi kan diskutera definitionen av. För mig är det situationer/tillfällen när folk är där för att de vill bli sedda/hörda, typ gatumusiker, tiggare, demonstrationer, parader mm där det är arrangerat för en publik, eller där personer poserar för en.
http://justatoy.pixyblog.com/ kolla albumet ”general”, tycker det innehåller många sköna bilder. Mer i min stil än i din, förmodligen.
Inbillar mig att bilder och texter går in i hårddisken och sen poppar upp som bildidéer mm Det är rätt mycket jag stoppat in där nu.

Stängt för kommentering.