Kategorier
Stockholm

Söndag 13/2 2011 kl 11.27

”Världen är så stor, så stor, Lasse, Lasse liten! Större än du nånsin tror, Lasse, Lasse liten…” Fotosidan.se är också stor. I den digitala eran är vi alla fotografer. Lätt då att som ”riktig” fotograf känna sig liten. ”Riktigt” fotograf? Hur definieras det? Utbildning/-ar, sålt egna bilder vid utställningar, sålt egna fotoböcker?

En gång i tiden uttryckte jag mig i akvarell och olja. När jag behövde köpa akvarellfärger och penslar i en butik på St Eriksgatan, Kungsholmen, noterade jag att det stod två priser på varje pensel. När jag frågade varför, svarade butiksinnehavaren att det lägre priset är för konstnärer. Jag fortsatte att plocka på mig det jag behövde och när jag kom till kassan frågade han mig: ”Är du konstnär?” ”Nja, det vet jag inte.” ”Har du sålt något?” ” Ja, jag har sålt några tavlor.” ”Jamen, då är du ju konstnär!” Vad gäller mitt fotograferande så har jag sålt cirka åtta exemplar av min bok ”Fotospår”. Gör det mig till ”riktig” fotograf? Och är det så viktigt? Förvisso, för vissa.

”Naiv eller kommersiell eller rent nyttobetonad fotografi är inte artskild från den fotografi som utövas av de mest begåvade yrkesfotograferna: okända amatörer har tagit bilder som är precis lika intressanta, lika formellt komplexa, lika representativa för fotografins säregna slagkraft som en Stieglitz eller en Evans.” (Susan Sontag – Om fotografi).  Ett bra fotografi är ett bra fotografi redan innan man tittat efter vem som tagit det.

Bilden: två män representerande två generationer, växlar blickar i en park på Söder. Den yngre sitter och filosoferar över livet han har framför sig, den äldre skyndar att utnyttja den tid han har kvar.

4 svar på ”Söndag 13/2 2011 kl 11.27”

Halloj. Ännu en underbar läsning och titt på fina bilder. En favorit visa från barndommen fick du in också. Jag hade tänkt vara lika kreativ som du och starta en blogg, men ger nog upp den iden. Jag har under tiden inte haft tiden att läsa din blogg, och kommentera mina favoritfotografers bilder. Utan dom bitarna känner jag mig för självcentrerad vilket jag inte riktigt gillar. Nu känns det dock som jag kommit i balans, då jag ägnat mig lite åt kommenterande och äntligen fick tid till en sväng in på din blogg. Ja, vad gör en fotograf till ÄKTA fotograf ? I min värld är det nog så att det är hängivenheten som gör oss till ÄKTA fotografer och konstnärer. Är man inte äkta så gör man en snabbvisit i ämnet och fortsätter sedan vidare.. Många har dock åsikten att man inte är fullfjädrad fotograf och konstnär förrän man kan fylla sitt konto till bredden med pengar från försäljning av sina verk. Jag har dock sett många ÄKTA försäljare som lyckas sälja sina fotografier eller målerier för att dom kan konsten att prata för sin vara. Visst kan man vara liten som Lasse i en stor värld, men om man håller fast vid drömmar, tror på sig själv och med stadiga steg tar sig frammåt så når man en dag sitt mål.. Ha det /Mirja

Kul att höra från dig igen, har saknat dina kommentarer 🙂 Det går upp och ner, det här med att kolla andras bloggar och bilder, och att kommentera dem. Vill ju gärna komma med mer än ”snygg bild”. Kanske är det så att de ”riktiga” fotograferna inte tycker att de får den plats de anser sig ha rätt tillbland alla amatörer med digitalkamera. Och det ÄR svårt att synas, att nå ut med sina bilder.

Jovisst är det svårt att synas, men kanske beror det också i vilket forum man rör sig. I fotosidan fullkomligt drunknar man iblan alla underbara och duktiga fotografer. Kanske man ska söka sig till ett annat forum, där inte mängder av bilder är så enorm. Har du inte funderat på att ställa ut? Du innehar så enormt mycket kunskaper och är så duktig på att både visa livet i bild och med ord. Så varför inte göra ett litet bokslut även för dom som inte hittat din blogg?? Ha det (jag vill också göra en smiley gubbe men lyckas inte) /Mirja

Har lagt upp bilder på Flickr och där var det först när jag joinade en grupp som jag fick tittar och kommentarer. Ska nog fortsätta med grupperna där. Däremot är min Photostream på Flickr helt oupptäckt. Testade att blogga på Blogger, men samma sak där. Inte ett besök, eller en kommentar. När jag känner att jag har ett gäng bra bilder som hänger ihop kan jag absolut tänka mig att kika på en utställning. Än så länge spretar det för mycket. Smileys blir det automatiskt när jag skriver kolon, streck och parentes 🙂 strecket behövs inte.

Stängt för kommentering.