Kategorier
Stockholm

Fine söndagspix X100

Mors då, på mors dag! Regnigt och eländigt under förmiddagen. Huvudvärk! Med andra ord en dag som klippt och skuren för en fotoutflykt för att äntligen tillfälle att hårdtesta nya kameran på gatan.

Vid Björknäs är det förarbyte. Chaffisen som ska köra oss vidare sitter kvar vid busshållplatsen och kvider: Jag vill inte!” Han har fått slänga i sig lunchen och är grinig. En ung man ska till att kliva på, frågar:  ”Är det här snabbaste bussen till Slussen?” ”Söndagsbussen?” undrar chauffören. ”Jag menar snabbaste vägen?” ”Ta en taxi, det går snabbast!” ”Snabbast av bussarna? fortsätter den unge mannen. ”Alla bussar är lika snabba! Å ingen biljett har du heller”, säger bussgubben surt när mannen börjar knappa in ett biljettsms. ”Den ska var klar när du kliver på! Alla är så stressade nuförtiden.” ”Jag bara frågade om den här bussen går raka vägen till Slussen utan omvägar” ursäktar sig en unge mannen. ”Det är bara att lära sig, 444, 445…”

Som vanligt har jag lagt upp en bana med kontrollstationer. Startpunkt Slussen. Tänker plåta FISK-skylten i Gamla stan, mellan Kornhamnstorg och Mälartorget. Den känns gammal och genuin, vet inte om den är det.

Sen kika in på en utställning på Munkbron, om jag inte missuppfattat det hela. Hittar nämligen inte var jag såg den infon. När jag väl står där hittar jag ingen passande entré eller andra ledtrådar till någon fotoutställning så jag fortsätter vidare.

Behöver ny läsning sedan jag läst ut Keith Richards-biografin och strax även ”Urban Safari” och ämnar mig till PocketShop inne i Centralstation. Kommer ut med Jan Guillou: ”Ordets makt och vanmakt”, Erik Niva: det bästa ur ”Livet längs linjen” och ”Den nya världsfotbollen” och Barney Hoskins: ”Lowside of the roads. A life of Tom Waits”. Två bra journlister och en favvoartist. Det ska väl räcka ett tag.

Nästa anhalt var tänkt att bli MM och nyöppnade Siri Derkert-utställningen, men det började dunka i skallen. Hemresa och lite Slussenfoto.

Kameran då? Menyläsning är sällan kul, det finns så mycket som är fullständigt ointressant. Fujis ej undantagen. Istället leker jag med menyer och inställningar hej vilt. Tar ändå en titt till och får förklarat vad fiskdammen på displayen betyder. Jag har slirat med tummen och ställt in vitbalansen i undervattenläge. Det ska visserligen regna i helgen, men det är nog inte vad som avses här. Men teknik intresserar mig inte så det kommer ingen beskrivning av olika inställningar här. Jag bara kör.

Åker ofta tunnelbana och buss med mina elever när det är trångt.

Rubriken är en aning överdriven. Visserligen kommer jag hem med flera hundra bilder, men alla är inte ”fine”. Och det beror på mig, inte på kameran.

”Of course, there will always be those who look only at technique, who ask ”how,” while others of a more curious nature will ask ”why.” Personally, I have always preferred inspiration to information.” – Man Ray

Skulle någon läsare få för sig att hon/hon vill ha min bok ”Fotospår”, 450:-, så finns det strax några ex här i stan för direktköp. Den finns ju att köpa på Blurb annars.