Kategorier
Manchester

Manchester #6 – Kvack, kvack, said the duck

VARNING! Innehåller mest skräpbilder!

Hör svenska talas vid frukosten. I lobbyn är det laptoptätt, i vartenda hörn knappas och petas det.

I dag är det museum som gäller. På norra sidan av stadskärnan, intill River Irwell, ligger The People´s History Museum. Manchesters historia har sett inte bara arbetarrörelsen framväxt och händelser förknippade med den,  som the Peterloo massacre. utan även suffragetternas kamp för rösträtt uppstod här. Som Mary Wollstonecraft sa:
”Virtue can only flourish among equals.”

Polare?

Börjar med att stämpla in på en gammal stämpelklocka i entrén.  En guide kör en dramatiserad show för en skolklass. Många pampiga banderoller, standarer med mera fyller museet. En hel del propagandamaterial för än den ena än den andra åsiktsriktningen. ”There are always ideas worth fighting for!”
En jukebox ingår i samlingarna och på den finns spår med Beatles, Stones, Donovan men även senare låtar med the Verve, Oasis och Arctic Monkeys. Donerar de £3 museet ber om då det är gratis inträde.

The Lowry

Nu sätter jag kurs mot the Lowry och Imperial War Museum som ligger intill. Följer floden och ser just inte till så många människor, möter några joggare och en och annan cyklist. Långt! Då fotograferande inte fungerat så som jag vill, kan jag här ägna mig åt lite fågelskådning. I floden simmar kanadagäss, svanar och gräsänder. Storskarv, en häger och ett par vadare flyger förbi och skrattmåsar cirklar över vattnet. Ett björnbärssnår skickar ut sina taggiga grenar som tentakler att fånga intet ont annat förbipasserande med. Plötsligt hör jag ett kärt ljud och strax ser jag upphovet. En gärdsmyg varnar och sitter en kort stund på järnstaketet och vickar lätt på den typiskt upprättstående stjärten.

Skräpet längs Irwells stränder har organiserat sig i triangelformationer med spetsen ut mot floden.

Jag väljer att gå lite närmare och studera innehållet.

En badanka har kapsejsat, skräpet tog knäcken på ambitionen att som första badanka nå hela vägen ut i den Irländska sjön.

En regnskur kommer punktligt efter lunch men jag kan ta skydd under en bro. Går sen över samma bro och ser nu de nybyggda kontorskomplexen glittra borta vid the Salford Quays. Det är en bit kvar.

2 svar på ”Manchester #6 – Kvack, kvack, said the duck”

Jag ser att fågelskådartakterna sitter i 😉
Gula ankor är ju inte så vanliga, men kapsejsade gula ankor måste vara ännu ovanligare?
Fina pannlampor de har, Stalin och Churchill :-))
Hälsar /Claes

Stängt för kommentering.