Kategorier
Stockholm

Hattifnattnatt

Lite hattig natt, sov i några timmar i taget. Drömde en del, bland annat att en tand gick sönder(!?). Blir nog en förmiddagsslummer vad det lider. Det är ju det man ska ha helger till.

I dag ska det börja regna redan klockan elva så latmasken får sitt även denna söndag den 11:e augusti. Helglistan är inte så omfattande, ska möjligen leta efter bilder till min eventuella Vårsalongansökan. Och jag kan ju alltid börja fundera på om jag har material för ännu en bok. Dagens tv-fotboll rullar igång kl 15 och håller på till kl 19.

Läser en intressant artikel i Språk, om hur pidginspråk utvecklas. I Norden har vi russonorsk, som användes mellan ryssar och norrmän kring Norra ishavet under främst 1800-talet. Russonorsk användes främst vid handel grupperna emellan. I Sverige hade vi det så kallade borgarmålet, använt mellan samer och svenska handelsmän. ”Du stick uti mäg din skin, så ja sätt uti däg min brännvin” betyder ”ge mig dina skinn, så ska du få brännvin i utbyte”. Forskaren Perry Gilmore, stationerad i Kenya, beskriver i boken Kisisi (our language) hur hennes femårige son utvecklade pidginspråket kisisi med en jämnårig pojke från byn därmed bodde. Ordförrådet kom huvudsakligen från swahili, som inte var modersmål för någon av dem. Intressant!

Jag läser sen en recension av Årets Pandabok 2019, Brutus Östlings Under Afrikas himlar. Recensenten Niklas Aronsson skriver: ”Vi lever i det sjätte massdöendets tid. När man ser bilderna fasar man för att det i själva verket är en nekrolog man håller i handen.”

Gillar inte när media luras! Det som händer är ett planerat base jump-hopp, killen som faller har en fallskärm som han löser ut.

Dags för morgonkaffe!

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019